Studio MiSt in Harderwijk route studiomist harderwijk aanmelden studiomist contact studiomist harderwijk
schildercursus_dinsdagavondschildercursus_woensdagavondwatleerjebijstudiomistwaaromstudiomistnieuws studio mist
schildercursus_donderdagavondworkshops bij Studio MiStkunstnieuws

schilderen met olie-, tempera- en acrylverf
Kijk hier voor de kunstwerken.

Start!
We zijn weer begonnen

Het is altijd weer even wennen na zo lange tijd vakantie maar gelukkig weten ze het nog allemaal. We kunnen weer verder met nieuwe ideeën en technieken op dinsdag, woensdag en donderdag.
Wil je je talenten ontdekken? Er is nog ruimte bij de workshop dierendag en herfst.


schildercursus woensdagmorgen
Kijk hier voor de schilderijen.

Open Atelier bij SchilderStudioMiSt

Zaterdag 5 en zondag 6 september houden we open Atelier aan de Boonenweg 3 in Harderwijk.
De schilderstudio is opgeknapt en aangepast aan de anderhalve meter maatschappij en biedt nu plek aan zes deelnemers.
Naast professionele en individuele begeleiding biedt Studio MiSt een all-in pakket. De materialen voor de cursussen zijn inbegrepen en ook voor koffie en thee wordt gezorgd.
Wil je al langere tijd starten met schilderen of zoek je juist een schilderplek omdat er 'thuis niets van komt' en heb je drempelvrees? Dan is dit weekend er speciaal voor jou! Stap over de drempel van onze studio en kijk en voel of deze plek je verder kan helpen in je schilderproces.
We hebben een route uitgezet door de expositieruimte naar de studio.
Dit jaar zijn er ook schilderijen te koop. Kijk of iets naar je smaak bijzit en informeer naar de prijs.

Zoek de 10 verschillen en lever ze in tijdens het open atelier.
Er ligt een creatief presentje
voor je klaar.

Klik hier voor een vergroting.
schilderij volkswagen kever
Coronaproof
Handgel
Max. 6 bezoekers
Afstand 1,5 m
Vaste kijkroute

 

schildercursus
Proefles voor de vernieuwde studio

Maandagavond hebben we de schilderstudio getest op veiligheid en afstand compleet met handgel, lijnen, stippen en zitplaatsen. Ik ben altijd een voorstander van staan bij het schilderen, dit standpunt heb ik laten varen en bij iedere schildersezel is nu plek voor een kruk. Tussen mijn vakantiefoto's zitten veel beelden van de zon zakkend in de zee. Wat ik het meest bewonder is het ontstaan van de lichtlijnen, de kleuren èn de rust die het uitstraalt.
De omgeving vraagt veel verf, lichte en donkere kleuren, maar de lichtbron blijft zo licht mogelijk en dat is op papier geen of juist puur witte verf, ook in de weerschijn van het water.
Heb jij ook van die prachtige vergezichten van de vakantie die je met een persoonlijk twist uit de verf wil laten komen, kijk dan eens bij onze schildercursussen die in september starten. Er zit er vast één voor je bij.


schilderij
schilderles schilderij van ondergaande zon
schilderen met olie-, tempera- en acrylverf
Nieuw!
Schildercursus woensdagochtend

Op woensdagmorgen start de schildercursus experimenteren, waarbij je eigen ontdekkingsproces de boventoon voert. Verschillende soorten verf staan er tot je beschikking: acrylverf, olieverf, temperaverf en ecoline. Met het thema en de techniek, waarmee je kennis maakt, ontdek je meerdere mogelijkheden om te komen tot je eigen beeld.

schildercursus woensdagmorgen

Eerste workshop in veilige studio

Het is even wennen maar het gaat zeker lukken. De veranderingen zijn: handen wassen bij binnenkomst en terwijl jij staat op de rode stip bij de schildersezel blijf ik netjes achter de rode lijn. Gelukkig heb ik een aanwijsstok waarmee ik aanwijzingen kan geven. De dames van deze kunstwerken hebben de spits afgebeten en mooie, kleurrijke produkten afgeleverd.


Schilderstudio op de kop

We hebben natuurlijk gehoopt dat we in september gewoon weer van start konden, maar we moeten toch nog wat aanpassingen doen. We maken rondjes en lijnen voor een veilige afstand en kunnen minder deelnemers plaatsen. Met een beetje creativiteit en hier en daar een likje verf maken we een vernieuwde, veilige werkplaats.Bij de eerste les schilderen op de muziek van 'Besef' van Zoë van Huit.

Schilderpakket voor olieverf.

1e jaar Master Kunsteducatie gehaald!

Het was een bijzonder jaar i.v.m. het coronavirus, de lockdown en natuurlijk het digitale onderwijs, maar we hebben het gehaald! Samen met twee medestudenten uit Lelystad en Zwolle hebben we een onderzoeksplan gemaakt dat direct toepasbaar was in onze praktijk. Voor mezelf betekende dat het ontwikkelen van online lessen, waarin de uitleg en de feedback een geheel andere benadering vroeg door de fysieke afwezigheid.
Voor de deelnemers lag de uitdaging vooral in het vinden van tijd, plek en doorzettingsvermogen om aan de slag te gaan.
Het was leuk, maar we misten elkaar wel voor het delen van het enthousiasme, uitwisselen van ideeën en een beetje humor.Laatste opdracht: de vakantie.
Schilderles op anderhalve meter

We willen graag weer aan het werk, en gelukkig mag het. Het is wel even zoeken hoe je iedereen in de studio een plek geeft. Gelukkig is het mooie weer, en kunnen we buiten starten, daar hebben we meer ruimte.

Schilderles op afstand

De deelnemers hebben een nieuwe opdracht ontvangen:compositie maken met de schaduw.
Het was een opdracht voor buiten, maar dan zie je dat je wel een beetje door moet schilderen, de schaduw beweegt rustig door, die staat niet stil.
De schilderijen die gemaakt zijn kun je hier allemaal bekijken.

Privé-schilderles

Afgelopen dinsdag heb ik een proefopstelling gemaakt compleet met rood-witte linten. En het werkt!
De regels die we in acht houden zijn: handen wassen, papier voor snuiten en handen drogen, oude kleding of een schort dat de deelnemer zelf mee neemt en natuurlijk blijven we 1,5 meter afstand houden. Dit is aangegeven met linten en ik verwacht dat de deelnemer het zelf net zo serieus neemt als wij.
Dinsdag was het helemaal super, want we konden naar buiten toe, maar ook binnen hebben we een plek gemaakt. Deze privéplek is bereikbaar via de veranda en de schuifdeur.
Wil je een privéworkshop, stuur een emailtje en reserveer een plek in de ochtend of middag. De kosten zijn €27,50 inclusief papier en verf.

Schilderles op afstand

Voor mijn studie Master Kunsteducatie heb ik een nieuwe opdracht ontvangen waarin samenwerking met andere studenten belangrijk is. Met een danslerares van De Kubus uit Lelystad en een muzieklerares uit Zwolle gaan we enthousiast aan de slag met.... afstandsonderwijs, onderwijs via het internet, onderwijs zonder lijfelijk contact. Niet alleen voor ons een hele uitdaging, de hele onderwijssector is er vernieuwend mee bezig. Ik heb benieuwd hoe dit allemaal gaat lopen.
De schilderijen die gemaakt zijn kun je hier allemaal bekijken.

Beide groepen met hetzelfde onderwerp.
De dinsdaggroep met verf, de donderdaggroep met relief.
Alessandro Medini

Ik ben naar het Gronings Museum geweest, en heb genoten van de kunst van Alessandro Medini. Het lijkt me een goed idee om de cursisten aan het werk te zetten in de trant van deze kunstenaar.
Gebruiksvoorwerpen en meubels transformeert deze kunstenaar in prachtige objecten. Vooral de draaimolen heeft mijn aandacht, zo bizar en toch zo intrigerend.
Het onderwerp wordt met gemengde gevoelens aangehoord, maar ik weet dat ze vanuit zichzelf heel goed kunnen ontwerpen. Alleen bepalen ze nu zelf het doel waar ze met hun fantasie op uitkomen, en dat is nieuw!

Klik op de afbeeldingen om bij de goede groep terecht te komen.

Temperaverf

Voor deze avond willen we graag werken met verschillende blauw en groene tinten. De pigmenten lengen we aan met water op een groot plat vlak, en de ontstane pasta vermengen we met eigeel. Dit geeft een prachtige diepe kleur en nodigt uit tot vloeiend en transparant werken. De kleuren die we gemaakt hebben zijn: zeegroen, smaragd groen, turquoise, kalkblauw, pruisisch blauw en ultramarijn.

Het onderwerp is vrijheid, het thema van Internationale Vrouwendag van 2020.


Cupcakes van was voor de deelnemers

MiXed Media bij Speciaal onderwijs

Studio MiSt verzorgt een extra workshop op het speciaal onderwijs omdat er een feestje is. De kinderen zijn 7 en 8 jaar, en mogen met MiXed Media aan de slag. Gesso mengen met meel, waspoeder, linzen of rijst, wat water en een kleurtje en de pasta is klaar voor op het schilderdoek.
Veertien leerlingen doen heel enthousiast mee, en staan te roeren in de potjes, doen er nog water bij, beetje verdikking en nemen het mee naar hun plekje.
De substantie aanmaken is best lastig maar met de duidelijke uitleg en ondersteuning lukt het de leerlingen om met plezier hun kunstwerk te maken.


Spannend moment

De deelnemers hebben gewerkt met extra aandacht voor donker, en gezien hoe je grote vlakken op verschillende manier kunt vullen. Schilderen met grote penselen, plat en rond, en mengen op het papier zijn uitgebreid aan de orde geweest. Het donker wordt vaak vergeten in schilderijen, dus ook daar ben ik benieuwd naar. Ik kom de deelnemers een stukje tegemoet, het onderwerp kunnen ze zelf kiezen en de afbeelding is al ingekaderd en teruggebracht naar het platte vlak.
Klik op de afbeelding en kom bij de andere, goed gelukte, kunstwerken tercht. Petje af!

Groep jongeren
Een nieuwe uitdaging voor me, er komt een groep jongeren naar de schilderstudio die ter gelegenheid van hun vakantie graag een middagje komen schilderen.
Ze zijn allemaal gemotiveerd, dat maakt het extra leuk, en het niveau is van "nog nooit geschilderd" tot en met amateurkunstenaars.
Het is een vrolijke middag, waarin de groep leert met de drie kleuren, een mooi resultaat neer te zetten. Een toffe middag met hard werkende jongeren.
Klik op de foto's voor en vergroting.

Workshop in de vakantie

Het is vakantie en ze willen zichzelf trakteren op een leuke, creatieve bezigheid en als vanzelf komen ze dan bij Studio MiSt uit.
De workshop biedt een extra uitdaging, de dames hebben nog niet vaak geschilderd en willen een mooi werkje mee naar huis.
Gedurende de ochtend wordt hun inbreng steeds creatiever.
De bloemen komen tot leven en met diverse kwastjes maken ze het boeket en de klaprozen tot een mooie geheel.

Een lichtje in de duisternis

Voor de dinsdagavond zijn we weer druk aan het werk met mengen op het papier.
Dit maal proberen we de kleuren te laten overlopen, en mengen er voor een zachter effect, veel wit doorheen.
Het weergeven van het theelichtje blijkt een hele uitdaging, maar uiteindelijk zijn alle lichtjes aangestoken.

Privéworkshop MiXed Media

Een geheel nieuwe ervaring is een privéworkshop voor mixed media.
Drie avonden zijn we aan het werk met karton, draadjes, papier en natuurlijk acrylverf.
De deelnemers is een groot fan van U2 en heeft al eerder een afbeelding gemaakt van het spectaculaire podium van deze groep.
Ook dit keer is het podium met het giga grootte scherm onderwerp van het kunstwerk.
Tijdens het concert zijn de vier gestaltes van de groep zichtbaar, weliswaar bijzonder klein.
Op de kleurrijke gitaar zijn de figuurtjes op dezelfde manier afgebeeld.

Kleurrijke achtergrond
Het begin van deze avond is hard doorwerken, anders droogt de verf op het papier op en kun je de verf niet meer mengen. De studio vult zich met kloppende penselen, ik vraag me af wat ze precies doen, maar het enthousiasme en de geestdrift is zo groot, ik wacht af wat er uit komt.
Met de tweede opdracht keert de rust terug, de narcis vraagt een hele andere concentratie en techniek.

Zin om ook eens te schilderen met temperaverf bij Studio MiSt?
We starten met een beginnerscursus op de dinsdagmorgen.

Ontwikkeling van het brein
Tijdens de schildercursussen zie ik mijn tips en trucs voor het schilderwerk, terug in de schilderijen. Dit is natuurlijk prettig om te zien, maar in tegenspraak met wat mijn biologieleraar mij vroeger heeft verteld. Deze sprak over het brein als een substantie die op 21-jarige leeftijd voltooid zou zijn, en mijn deelnemers zijn die leeftijd gepasseerd. Deze informatie is natuurlijk gebaseerd op wat mijn leraar jáaaren geleden had geleerd, en heeft een grote rol gespeeld in ons onderwijssysteem.

Gelukkig zijn er onderzoekers, die uitgevonden hebben dat je je brein gewoon kunt doorontwikkelen. Het is een levend orgaan, waarin aanpassingen, af- en aanleren, iedere dag plaats vindt. Wat je brein het meest aanstuurt zijn je intentie, je beleving, je doorzettingsvermogen en een stukje lef om nieuwe dingen daadwerkelijk aan te gaan en toe te laten.

Andere verf
Vanavond is mengen niet nodig, het uitgebreide kleurpalet van de temperaverf geeft genoeg mogelijkheden om een mooi schilderij te maken. Met het onderwerp 'woning' gaan de deelnemers aan het werk en naast de woning, kunnen ze ook aandacht besteden aan de omgeving.
De woningen krijgen veel aandacht, de omgeving ook, maar of het ook een praktische plek is, dat vraag ik me af? Misschien als vakantiehuis?

Zin om ook eens te schilderen met temperaverf bij Studio MiSt?
We starten met een beginnerscursus op de dinsdagmorgen.

Donker en licht
Het aspect van donker schilderen is best lastig voor de deelnemers, ze hebben immers alleen cyaan, magenta en geel tot hun beschikking. Toch kun je daar hele mooie donkere kleuren mee maken. En doordat de acrylverf snel opdroogt, kun je snel verschillende lagen over elkaar zetten. Na de pauze zetten we er vooral lichte kleuren op voor lichtvlekken, kleine takjes en extra effecten.

Zin om ook te gaan schilderen bij Studio MiSt?
We starten met een beginnerscursus op de dinsdagmorgen.

lkca

Onderzoeksconferentie Ede
Voor de opleiding Kunsteducatie ArtEZ nemen we met de hele groep deel aan de Onderzoeksconferentie 2020 in Ede. LKCA staat voor Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst. Het is een mooi locatie, in een oude kazerne, ik ben benieuwd.
Van te voren hebben we de vorm ontvangen van de conferentie, we gaan in groepen met elkaar een dialoog voeren, waarbij er regels gelden, die ervoor moeten zorgen dat ieders inbreng even groot kan zijn. Aan deze vorm zijn kenmerken gekoppeld, die voor een gezamenlijke voortgang moeten garanderen.
Het valt met op dat dit nog best moeilijk te hanteren is, vooral als mensen op elkaar reageren. Voordat je het weet zit je te luisteren naar een gesprek tussen twee mensen en vergeet je helemaal dat je aan dit gesprek meedoet.
Gelukkig is er 's midddags nog een praktijkopdracht over lessen gekoppeld aan burgerschap.
Daar kan ik op verder werken met de workshop Internationale Vrouwendag van 6 en 8 maart.

Schildercursus donderdagavond
Dit is een leuke avond, vooral omdat de deelnemers twee opdrachten krijgen.
Eentje voor de pauze en eentje na de pauze.
Het is bijzonder om te zien dat, door deze manier van lesgeven, de deelnemers onzeker maakt.
Terwijl de keuze om het in twee fasen te doen, educatief prima is onderlegd, toch?
Het is wederom een creatieve avond, waar ik ook weer een boel bij leer.


Zin om ook te gaan schilderen bij Studio MiSt?
We starten met een beginnerscursus op de dinsdagmorgen.

Schildercursus dinsdagavond
Het verschil tussen objecten en de ondergrond is dinsagavond het onderwerp.
Door het schilderen van de schaduw van het object komt het los van de ondergrond.
Een oefening om meer schaduw en samenhangend diepte in je schilderij te creëren.

Zin om ook te gaan schilderen bij Studio MiSt?
We starten met een beginnerscursus op de dinsdagmorgen.

Schildercursus dinsdagavond
Op de dinsdagavond is een nieuwe schildercursus ontstaan, geen beginnende groep, maar een gevorderde groep die meer wil weten van schilderen met acrylverf. Dit geeft de gelegenheid om dieper in te gaan op de aspecten van het platte vlak. We gaan verder met perspectief schilderen, nu in een landschap. Het woord landschap zorgt voor natuurlijke kleuren, bruin, groen, blauw.
Volgende week gaan we dit beeld eens lekker opschudden voor een nieuwe uitdaging.

Zin om ook te gaan schilderen bij Studio MiSt?
We starten met een beginnerscursus op de dinsdagmorgen.

Schildercursus donderdagavond
Het onderwerp is bij de dames bekend en vanuit de focus om diepte te gaan scheppen, starten we met een verdwijnpunt. Een verdwijnpunt kennen we allemaal. Vooral in het platte Nederland zijn er legio verdwijnpunten duidelijk zichtbaar: o.a. van de loop van de slootjes, weilanden, bollevelden en wegen.
Als we aan het schilderen zijn in het platte vlak gaat het schilerij een eigen leven leiden.
De mogelijkheden binnen het platte vlak zijn legio en we kunnen er heerlijk op door fantatseren.
Terwijl je zo in je eigen wereld duikt en geniet van wat er ontstaat, geef je aandacht aan kleine details.
Om te zien of het detail nog past in het grote geheel, is het wel handig afstand te nemen.

Tijdens het proces is het aan te raden zo nu en dan een stap achteruit te doen.
Niet alleen om het werk van afstand te bekijken, maar ook om er even van los te komen.
Daar is trouwens de koffie/thee pauze ook een mooi moment voor.
Zin om ook mee te doen? We starten met een beginnerscursus op de dinsdagmorgen.
Bekijk voor meer inspiratie rondom dit onderwerp dit filmpje van Coda Museum Apeldoorn.
Bron: Timeobject, Kunst van en op papier Tentoonstelling | CODA Museum

MiXed Media met papier
Woensdag 29 januari - Het is volop in het nieuws, creatief bezig zijn is samen met sporten een belangrijke factor om gezond en fit door het leven te gaan. Creativiteit kun je stimuleren door je brein te activeren met creatieve en kunstzinnige interacties.
Op woensdagavond start de korte drie-avonden cursus MiXed Media, waarbij je aan de slag kunt met je creativiteit. Je kunt er blanco instappen, en zien welke materialen er zijn en ontdekken wat je er mee kunt maken. En je kunt ook starten met een onderwerp of afbeelding die je zelf meebrengt en die je graag wilt uitwerken op schilderdoek met de aanwezige materialen.
Meer informatie vind je hier.

tulpen workshop

Tulpen, het voorjaar komt eraan
Ik kan het iedere keer weer niet laten om een tulpenworkshop te organiseren.
Zo blij dat ik ben, dat het grootste stuk van de winter weer voorbij is.
Iedere avond is het weer wat langer licht, en ook al is het gezellig binnen als het donker is, geef mij maar lange dagen en korte nachten.
De tulp is ieder jaar weer de voorbode van het voorjaar dat er aan komt en bovendien vind ik de vorm van de tulp zo mooi, daar besteed ik graag even aandacht aan.

Naast de schildercursussen is ook school weer begonnen. En daarvoor is het ook handig om zelf weer achter de schildersezel te staan. Ik hoop dit jaar weer meer zelf te schilderen. Een goed voornemen van 2020.

schildercursus

Schildercursus dinsdagavond, weer van start
We zijn iets later begonnen dan anderen jaren in verband met reisjes, maar nu is het dan zover, de aftrap van de dinsdag is gemaakt. Het onderwerp van de avond, eenpunts en tweepunts perspectief heb ik geïntroduceerd met de het lijntje van Jan Vermeer. De lijnen verdwijnen in hetzelfde puntje, en zo creëer je diepte in je schilderij.
Door halverwege een extra puntje in je schilderij te zetten, kun je verder opbouwen naar twee punts perspectief, maar natuurlijk werken naar vervreemding, zoals de deelnemer hiernaast heeft uitgevoerd.
Kijk hier verder, voor nog meer kunstwerken van dit onderwerp.

Winterworkshop - MiXed Media    

Winterworkshops
Voor de schildercursussen heb ik altijd heel veel ideeën. Van al die ideeën maak ik een overzicht en daaruit pluk ik de onderwerpen die er tijdens de schilderavond op tafel komt. Hierdoor kan ik ook eenvoudig op de actualiteit inspelen en deze manier van lesgeven maak het ook voor mezelf interessant.
Nu ben ik bezig met een studie en daar is het de gewoonte om alles vast te leggen middels een logboek. Dat is leuk om te doen, maar maakt je ook minder flexibel.
Voor de winterworkshop is het me gelukt en heb ik naast de resulaten van de deelnemers een verslag gemaakt.

De winterworkshop sluit met het schilderen met draadjes. Daarvoor gebruiken we een dunnere versie van de gel en we dopen de draadjes in de verf met de gel.
De deelnemers beginnen heel voorzichtig, zelfs zittend, maar gelukkig krijgt de creactiviteit en het gevoel voor experimenteren al snel de overhand en beginnen de kunstwerken zich als vanzelf te ontwikkelen.


Winterworkshop - Olieverf

Winterworkshop - Temperaverf

 


 

Eindexpositie bij Studio MiSt

Studio MiSt sluit altijd af met een expositie van het werk van de cursisten. Vrijdag 22 november werd alles wat ze gemaakt hebben tentoongesteld in de studio. Een bijzonder avondje voor de deelnemers, omdat ze zich nu niet meer kunnen verstoppen. Wat er staat of hangt is hun definitieve kunstwerk en iedereen kan er wat van vinden.

De eindwerken zijn altijd weer een verrassing, lukt het om dat wat je voor ogen had, te realiseren?

Kijk verder voor de creaties van de septembergroep.
Winterprogramma bij Studio MiSt

Voor vier workshops zoek ik 6 deelnemers die mee willen doen aan een onderzoeksproject voor ArtEZ met als onderwerp grenzen, grensbeleving, grenzeloos en grensoverschrijding. Elke workshop heeft een andere introductie, een ander materiaal en een ander ‘grens’thema. Voor elke workshop is de bijdrage € 10,00 en als je de eerste drie hebt gevolgd, dan is de laatste workshop MiXed Media de toegift en geheel gratis (de deelname is persoonsgebonden).Workshops voor basisonderwijs

Workshop Muziek en Handvaardigheid
Voor de leerlingen van groep 1 en 2 heb ik twee workshops kunst georganiseerd, voor muziek en handvaardighed.
Een verhaal van het Mannenkoor maakte de overgang van de ene les naar de andere mogelijk. Na het voorlezen hebben we eerst muziek gemaakt met de aanwezige instrumenten. Er waren een paar te kort, maar met een elastiekje en een bakje konden we instrumenten bijkmaken. Natuurlij willen alle kinderen dan zo'n bakje.
Na het voorlezen werden de mannen van het mannenkoor aangekleed. De kinderen knippen het mannetje uit en plakken er draadjes op voor wantjes, schoenen, jas, etc. Iedereen kan aan de slag en maakt z'n eigen kunstwerk.
Bij alle kunstwerken schrijven we de naam en hangen het op een lijntje. Ik ben vergeten daar foto's van te maken, volgende keer wel aandenken.

  Informeer naar de mogelijkheden voor jouw school/klas