Studio MiSt in Harderwijk route studiomist harderwijk contact studiomist harderwijk aanmelden studiomist
schildercursus_dinsdagavondexpositie_dinsdagavondwatleerjebijstudiomist
schildercursus_woensdagavondwaaromstudiomist
schildercursus_donderdagavondexpositie_onlinecursus kunststukjezomerworkshops

Studio MiSt
Ik ben Tjiska Smits, initiatiefnemer en eigenaar van Studio MiSt: de creatieve plek voor de creatieve kunstige schilder. Vanuit de vraag van mijn kinderen is Studio MiSt ontstaan en dankzij de steun van mijn gezin en de deelnemers uitgegroeid tot schilderstudio.
De schilderstudio is mijn initiatief, maar bij de voortgang en ontwikkeling spelen vooral de deelnemers een belangrijke rol. Het is een bijzondere ervaring hoe alles wat zij maken en doen, ertoe bijdraagt dat ik de lessen kan blijven vormgeven, vernieuwen en ontwikkelen, ze hebben lef, doorzettingsvermogen en zijn creatief in het uitzoeken van mogelijkheden.

Kunstopleiding

In september van 2019 ben ik gestart met de opleiding Master Kunsteducatie in Zwolle bij ArtEZ, daar gebeurt veel.
De medestudenten onderzijzen kunsteducatie op diverse scholen en er vindt veel kennisuitwisseling plaats.
Het is bijzonder om te zien hoeveel er veranderd is binnen de scholen, in 1984 heb ik de pabo afgerond, en hoeveel materiaal er beschikbaar is gekomen voor de onderwijsinstituten.

Creativiteit

Qua ideeën kom ik over het algemeen niets te kort. Bij het zien van dagelijkse dingen zie ik genoeg mogelijkheden die om te zetten zijn tot creatieve momenten. Het ontbreekt me aan tijd om al die ontdekkingen uit te proberen of waar te maken, maar daar heb ik dan weer een gelukkige bijkomstigheid: mijn schildergroepen. De cursisten en ook de individule workshoppers werken graag mee aan het ontdekken van mogelijkheden qua structuur, techniek, materiaal en verfsoorten en hun enthousiasme en vertrouwen is elke keer bijzonder groot. Doordat iedereen meedoet met de experimenten en het individueel toepast op het eigen kunstwerk, ontwikkelen ze nieuwe ideeën, die we natuurlijk ook weer in de groep uitproberen.

Schildercursus

Voor de curssusen maak ik lessen met een thema, een materiaal, gereedschap en techniektoepassing. Deze basis heb ik nodig, zodat als de deelnemers binnenkomen ik zeker weet dat ik alles in huis heb om goede begeleiding te geven. Vervolgens gaan de cursisten met de beschikbare middelen en het thema aan het werk.

Cursisten

Tijdens de avond bemerk ik dat iedereen z'n eigen gang gaat en hulp vraagt bij het tot stand komen van het eigen werk. De hulpvraag is dan ook heel verschillend: kwastkeuze, mengen van een kleur, compositie, beweging of juist rust, schaduw aanbrengen, voorwerpen laten zweven of juist neerzetten.

Kunstwerk

Als iedereen naar huis is, zet ik de foto's op de website, bij elkaar, zodat er een digitale tentoonstelling plaats vindt. En dat begint er een nieuw proces voor de deelnemers: accepteren en waarderen wat je gemaakt hebt. Het blijkt dat dit enorm gewaardeerd wordt, vooral omdat de kunstwerken zo netjes uitzien, als in een passe-partout.