NIEUWS

Studio MiSt voor schilderles, tekencursus & workshops


Expositie zaterdag 12 en zondag 13 april

van 13.00 - 17.00 uur


Wil je liever zelf iets schilderen?
Ook daar bieden we tijdens de expositie ruimte voor.

Kom kijken en genieten van schilderkunst

Expositie van de cursisten 2025

Op zaterdag 12 en zondag 13 april ben je van harte welkom op de expositie van de cursisten van de beginners-, de gevorderde- en de portretgroep.

De deelnemers  hebben acht ontdekkingslessen gevolgd en hebben ervaren hoe ze verder kunnen komen in hun persoonlijk schilderproces. De laatste twee lessen nemen de deelnemers zelf een onderwerp mee dat ze op doek of papier zetten. Ze laten in hun schilderij zien hoever ze zijn gekomen binnen dit proces. Allemaal hebben ze de ambitie om een topstuk te schilderen, het is nu het resultaat dat telt. Spannend!


Nieuwsgierig?

Kom naar de expositie en misschien vind je jouw topstuk dat je mee naar huis wilt nemen. De schilderijen zijn te koop voor de mooie prijs van € 27,50. Neem jij er eentje mee naar huis?

Natuurlijk laat Studio MiSt ook graag zien wat er gemaakt wordt. Er zijn verschillende trajecten actief en de deelnemers delen via deze pagina de ontwikkelingen die ze doormaken. De cursus bestaat uit 8 avonden waarin het schilderproces centraal staat middels. Een proces dat iedere avond weer anders verloopt door de uitleg, de wisselende technieken en thema's. Zo kan iedere deelnemer elke avond fris starten met een nieuw kunstwerk en een nieuwe uitdaging.

Tekenles

De ooievaar verschijnt deze week in het nieuws met de ooievaarsnesten op de bovenleidingen van het treinverkeer. Een actualiteit die we kunnen benutten om ons kunstwerk een betekenis te geven en te kijken of we de boodschap in een tekening kunnen verpakken.

Natuurlijk doen we er nog een uitdaging bij: we geven de deelnemers verschillende foto's die allen terug moeten komen in de tekening. Het is tevens een mooie oefening om snel te kunnen schakelen, immers als je een tekening maakt kan het beeld zo maar veranderen door weersomstandigheden, mensen of dieren die bewegen of omdat je zelf weg moet terwijl je tekening nog niet klaar is. Kun je daar creatief op reageren zonder de compositie of de lijnvoering te verstoren?

Er wordt wisselend op deze opdracht gereageerd maar het resultaat is gezien de complexiteit van de taak, goed uitgevoerd.


De tweede opdracht, op een A3 vel, spreekt weer anderen aan: het vastleggen van een beweging in een ledepop met dik en vettig materiaal. Een grote tegenstelling met de  eerst opdracht.
Om een samenwerking te bewerkstelligen tussen zowel de ledepop als de achtergrond, is het raadzaam om aan beide vlakken tegelijk te werken. Daarbij wordt er natuurlijk gevraagd om oog te hebben voor de schaduw- en lichtkanten van het onderwerp. Ook dit is een bijzonder werkje, dat veel vragen opwerpt en het resultaat laat zien dat deze oefening vaker op het programma mag terugkomen.


Vlinders

De deelnemers van de beginnerscursus hebben iedere week een opdracht uitgevoerd die ze wat verder brengt in het schilderproces.
Bij al deze opdrachten konden ze genieten van een grote dosis vrijheid en oefenen in kleuren mengen, verf opbrengen en schilderen met een beetje fantasie. Vanavond is dat anders. Het onderwerp is een vlinder, en dat betekent goed kijken. Naar de vorm van de vlinder, de kleur, de patronen, het spiegelende effect en de dunne pootjes en antennes van de vlinder. Het papier is een stuk kleiner, helpt dat een beetje?


TIP
Klik op de foto voor een vergroting

Een landschapskunstwerk

Het schilderen van een landschap geeft altijd veel ruimte om er je eigen werkstuk van te maken. Maar wat als de cursisten de vorm in stand moeten houden? Lukt dat? En blijft het water, het zand en de begroeiing herkenbaar? Er zijn afmeldingen voor vanavond maar het blijft een leuke uitdaging voor een klein groepje.



TIP
Klik op de foto voor een vergroting

Sancro Botticelli

Voor twee avonden halen we de temperaverf uit de kast. Een verfje waarmee ik gewerkt heb bij de Heilige Landstichting in Nijmegen. Een heel bijzondere ervaring waar ik in een workshop leerde om gesso te maken met beenderlijm en krijt en verf met eigeel.

De deelnemers kunnen dit overslaan en schilderen met temperaverf uit een potje de jongeling van Botticelli.



TIP
Klik op de foto voor een vergroting


Muziek met houtskool

De deelnemers van de tekencursus hebben laten weten dat het werken met houtskool een behoorlijke uitdaging is, vooral de vegende manier van tekenen met dit materiaal blijkt een uitdaging te zijn. Vanavond gaan ze opnieuw met houtskool aan de slag alleen het onderwerp is veranderd. Er staat een stilleven klaar, met muziekinstrumenten voor de lage groepen van het basisonderwijs. Zullen de tekenstudenten in staat zijn om de instrumenten van 3D om te zetten naar het platte vlak?

Ze kunnen kiezen welk instrument ze willen natekenen. Dit bepaalt ook de plek waar de deelnemers gaan staan om zo goed mogelijk zicht te krijgen op hun favoriete voorwerp.

Aan het eind van de avond bespreken we de tekeningen die bijzonder goed gelukt zijn. Ieder heeft z'n eigen voorkeur en werkwijze. Bij houtskool kom je schetsend tot een eindprodukt maar het is voor sommige is het hele uitdaging om zo te werken. Het streven naar  perfectie met een duidelijke lijn is favoriet en dat komt goed uit voor de volgende opdracht.

TIP
Klik op de foto voor een vergroting

Ruïne en verval

De deelnemers van de woensdagavond krijgen een ander materiaal om hun schilderij mee te beginnen. Zoals je ziet is het enthousiasme hiervoor groot en wordt de penseel bijna compleet vergeten.volgende week gaan we de penseel maar weer herintroduceren. Maar voor dit moment even lekker genieten van de vrijpostigheid van de deelnemers.


TIP
Klik op de foto voor een vergroting

Braziliaanse schilderes

Het is al weer twee jaar geleden dat we een Braziliaanse deelnemer mochten ontvangen bij de Schildercursus Buiten schilderen.

Naar aanleiding van haar deelname hebben we even buiten de grenzen gekeken voor een andere manier van landschap schilderen.

Voor de groep van de dinsdagavond is deze kunstenares Tarsila do Amaral vanavond de inspirator voor een nieuw schilderij.



TIP
Klik op de foto voor een vergroting

Lopen in de regen

We beginnen met wat oefeningen die vrij rechtlijnig zijn om een beeld te krijgen hoe blokken zich tot elkaar verhouden, wat je ziet, waar het licht is en waar de schaduw is. De schaduw op het voorwerp zelf of de slagschaduw gemaakt door het voorwerp zelf. Even een compositie oefening: kunnen we het aantrekkelijk maken voor de kijker?


Het onderwerp en het materiaal waar het vandaag over gaat is regen en houtskool. Als het regent wordt alles een beetje floffy, en dat is heel prettig voor het tekenen met houtskool. Het loslaten van een vastomlijnd idee blijkt moeilijker dan ik dacht. Daar komen we nog een keer op terug, maar voor nu met de houtskool, de doezelaar en het gommetje ben ik uiterst tevreden.


TIP
Klik op de foto voor een vergroting

Wat staat er op het programma en waar kun je je voor inschrijven? Kijk bij de schildercursussen.

Carnaval

Met wat kleurrijke foto's van het carnaval komen de leerlingen in de sfeer van vrolijkheid en kleur. Ze hebben allemaal een ervaring met schminken, maskers en verkleedkleren en popelen om een eigen carnavalsfiguur te maken.

Het materiaal dat de leerlingen gaan toepassen ligt klaar: wc-rolletjes, doosjes, gekleurd papier, glacépapier en vliegerpapier.

De leerlingen bedenken wat ze willen maken en daar bij ontstaan grote plannen, gaat dat lukken?  Het materiaal, het wc rolletje, is klein, een klein voorwerp waarin of waarop een gezicht gaat verschijnen. Dit vraagt van de leerlingen veel precisiewerk en gedetailleerd knippen met de schaar in een stevige ondergrond.
De rolletjes worden gecombineerd met de doosjes en het mooie papier en er verschijnen maskers, een superman, een duveltje in een doosjes en konijntjes.


TIP Deze les komt uit 'Laat maar zien'

Een eigen voorwerp

De laatste twee avonden van de schildercursus schilderen de deelnemers een eigen voorwerp of afbeelding na. Het kiezen van het onderwerp vinden veel deelnemers lastig, daarom heb ik een extra les ingepland waarin de deelnemers ook een voorwerp  meenemen en naschilderen. De achtergrond zetten de deelnemers  gemêleerd op met de kleuren cyaan, magenta en yellow en het valt op hoe goed het mengen van de kleuren al gevorderd is. Top!
Daarna komen de verschillende voorwerpen aan bod die zijn meegenomen van thuis: een knoflook, vaasje, vuurtoren, vogeltje. 

Iedereen heeft een (onbreekbaar!) voorwerp meegenomen.
Tijdens het schilderen roepen de voorwerpen  verschillende vragen en opmerkingen op, dat maakt de les extra interessant. Er is geen kant en klaar beeld over het schilderij, de deelnemers moeten ook nadenken over de compositie, kleurgebruik en natuurlijk de vorm van hun voorwerp. En vervolgens vragen de voorwerpen een eigen uitwerking waarbij ook de huid van het voorwerp een rol gaat spelen. Het is een vruchtbare avond met  een mooie inzet van deze beginnersgroep.


TIP
Klik op de foto voor een vergroting

Een labyrinth

Bij de corona crisis viel me op hoe snel we ons aanpasten aan de nieuwe richtlijnen. Mede dankzij de afbeeldingen die her en der verspreid werden voor de looprichting etc. Daar bleef het niet bij. Daarna volgde energiecrisis, stikstofcrisis en de woningbouwcrisis. Er is even een schok in de samenleving en dan gaan we allemaal weer verder. We verleggen iedere keer onze grenzen.
Dit brengt me op het onderwerp voor vanavond, voor de deelnemers: een labyrinth. Ze mogen zelf kiezen welk labyrinth ze gaan volgen, die in de mais, op het strand, bij de schapen, van stenen, mensen, hagen en schelpen, maar uiteindelijk komen ze allemaal op het zelfde punt uit: maak een schilderij met acrylverf waarin je het labyrinth vastlegt of een deel van het labyrinth.


TIP
Klik op de foto voor een vergroting

Portret met ecoline

De deelnemers van de portretcursus onderzoeken vandaag het gebruik van ecoline in verschillende lagen. Van een vrij fletse afbeelding naar een inktzwarte foto.  Bij de oefening is het vooral zaak om te kijken wat je ziet, niet wat je denkt te zien en dat vraagt dat je loslaat wat je gewoon bent om in je schilderij neer te zetten. Zo zie je maar één oog, maar weet je wel dat er nog een oog is. Kun je die vergeten?
Ik ben onder de indruk van de prestaties en ik hoop dat ze het nog een keer doen om deze vorm van schilderen te perfectioneren. Wie weet?

Figuurtje maken

Dit is een vrolijke les voor de laagste groepen. Met een kleurig chenilledraad maken de leerlingen een popje. Het draaien en in elkaar vouwen van de draadjes vergt uitleg want we willen natuurlijk niet dat de pop uit elkaar valt als die klaar is. En ook het rijgen van de kralen is even wennen, want ook deze willen we goed vastzetten.

Bij de jongste groepen houden we het klei achterwege, daar komen we in deze les niet aan toe. Het is zo en zo wennen voor de jongste groepen om allemaal tegelijk een werkje te maken, ze zijn immers gewend om dit in kleine groepjes te doen, waarbij de docent de volle aandacht voor de leerlingen heeft. Maar gelukkig zijn we nu met z'n tweeën en lukt het om ieder kind met een poppetje naar huis te laten gaan.


De eerste kennismaking

Voor de nieuwe tekencursus melden zich acht kandidaten aan waarvan twee personen al eerder ergens anders een cursus hebben gevolgd waar ze op- en aanmerkingen op hebben. Spannend. Gaat deze cursus ze wel brengen waar ze op gehoopt hebben? Laten we maar gewoon beginnen.

Met tekenen, met potloden, in de verschillende gradaties van hardheid. Welk potlood is je favoriet en waarom en hoe houd je je potlood vast?


De eerste oefening levert een mooie slang op, waarin de persoonlijke voorkeur al een beetje naar voren komt. De flessen die je op gelijke wijze kunt natekenen leveren meer problemen op. Wat willen we het toch graag goed doen, en dat gevoel bestond nog niet bij het de slang.

Creativiteit aanspreken voor het natekenen van een voorwerp is handig, en natuurlijk beginnen we daarmee en voegen we steeds meer fantasie en romantiek toe?


TIP
Klik op de foto voor een vergroting

Kunstlessen

De vakantie is voorbij en de basisschoolgroepen gaan weer aan het werk met kunstlessen uit de methode 'Laat maar zien'. Het is een zeer complete methode waarin alles wordt uitgelegd met video's en foto's zodat de leerlingen alles te weten komen waarmee ze aan de slag kunnen gaan. De materialen liggen klaar als ik binnenkom, en dat mag ook wel, het is iedere keer weer hard doorwerken om alles af te krijgen en schoon en opgeruimd achter te laten. Soms redden we het niet, maar dan blijkt de les een aanjager te zijn voor de leerkracht die daar graag later in de week nog een moment handvaardigheid aan wil besteden.
De dino's, de kunstwerken van gips en de tekeningen van houtskool laten de diversiteit zien van de lessen van deze methode. De leerlingen geven aan sommige opdrachten best wel een uitdaging te vinden, maar wel leuk om te doen.

Een kleurrijke vogel

In het najaar van de het vorige jaar heeft een cursist een workshop geboekt rondom deze vogel met z'n prachtig gekleurde snavel: de puffin. Een ideaal onderwerp om zowel het gebruik van het sponsje voor je schilderij uit te leggen en het gebruik van witte verf voor het verkrijgen van de spetterende kleur oranje.

Voor de deelnemers is de uitdaging wat groter dan voor de workshop, het papier is 50 x 65 cm groot!

De deelnemers ontdekken het gebruik met de spons en de verschillende toepassingen voor het opbrengen van de verf. Er is een groot verschil tussen de manier van werken en dat heeft te maken met de kleur, de verhouding verf en water, de manier van opbrengen, stempelen of vegen en de druk waarmee de spons gehanteerd wordt.

Zwart is belangrijk bij deze oefening en deze kleur komt met een gebruiksaanwijzing, maar jullie zien het: de puffins staan mooi in het landschap. Goed gedaan!


TIP
Klik op de foto voor een vergroting

Portret met oliepastel

Met de kunst van Toulouse Lautrec gaan de deelnemers aan het werk met oliepastel. Lautrec is een pionier van een moderne tekenstijl met de focus op lijnen. De gradaties en toonkleuren in de tekening laten de deelnemers  achterwege en in plaats van het maken van vlakken met verschilllende kleurgradaties zetten de deelnemers de lijnen naast elkaar en spelen met de ruimte tussen de lijnen. Ze kunnen hierbij verschillende kleuren toepassen. Het is een hele andere opdracht dan gewoonlijk en levert mooie beelden op.


Het portret met houtskool laat mooi het verschil zien tussen het gebruik van lijnen en het gebruik van vlakken.



TIP

Als je op de afbeelding klikt zie je een vergroting van de tekening.


Een schilderij van golven die op een zandstrand beuken

Schilderen in lagen

Een onderwerp van een paar weken geleden is vandaag ingehaald door een cursist.
Het is heel erg mooi om te zien wat het schilderen van laag over laag tot stand kan brengen. De lagen liggen over elkaar heen en de bovenste laag krijgt zo de kleur en structuur van de onderlagen mee. Dat geeft een mooi effect. Natuurlijk komt dit ook de kleurkeuze, allemaal gemengd met magenta, yellow, cyaan en wit!



Hmmm, lekker zoet

Het onderwerp voor deze avond is geïnspireerd op de kunstwerken van  Andy Warholl en de nederlandse kunstenaar Tjalf Sparnaay. Beide kunstenaars hebben het eten in de huidige cultuur centraal gezet in hun schilderijen. Opvallend is dat vooral de heerlijke chocoladesoes en sorbet de deelnemers het meest aanspreekt. Lekker zoet!

Bij het schilderij van de slakom verschijnt een persoonlijk detail, de vlag oranje, geel, groen, de carnavalsvlag. Heel toepasselijk in deze tijd :)

Eén deelnemer kiest voor de stijl van Waholl en schildert op verschillende kleurvlakken dezelfde kers. Een leuke oefening die je heel gemakkelijk zelf thuis kunt doen.




TIP

Kijk hier voor meer schilderijen van de kunstenaar van 2025 Tjalf Sparnaay en ontdek de spectacularie grootte van zijn schilderijen.

Queens

In het Paleis 't Loo is de expositie Queens van Andy Warholl te bezichtigen in een aparte ruimte. Vrijdag 21 februari was het prachtig voorjaarsweer, een mooie reden om het portret van vooral Beatrix te bewonderen. Wat mij intrigeert is het spelen met de kleuren in de lijnen en de vlakken, waardoor elk portret toch weer een andere uitstraling heeft.

Sport en cultuurwijzer Studio MiSt

GA! Harderwijk is ook actief op cultureel gebied.

Studio MiSt sluit graag aan bij de sport en cultuurwijzer van 2025.

We doen mee met GA!Harderwijk

Voor GA!Harderwijk heeft Studio MiSt workshops voor jongeren gepland voor tekenen en schilderen.
Je kunt je nu opgeven voor een creatief moment voor de schilder- en of tekenles naar keuze.

Een kleurrijke schilder

In de vorige les heb ik de deelnemers gevraagd om in vlakken te denken, vlakken van kleur en deze te schilderen op hun papier. Vanavond leg ik een schilder voor die landschappen schildert met grote vlakken, felle kleuren en helder licht: David Hockney een levendige, gepassioneerde kunstenaar. De deelnemers gaan aan het werk met een afbeelding van deze kunstenaar op een vel papier van 50 x 65 cm.

Het is iedere avond weer een hele klus. Bepalen wat je als eerste gaat schilderen, de kleur mengen, de kwast kiezen en tijdens het schilderen blijven kijken hoe het schilderij zich ontwikkelt. Het is iedere avond weer een mooi moment als alle schilderezels op een rijtje staan met de kunstwerken van die avond. Dat hebben ze toch maar weer mooi gedaan.


TIP
Kijk
hier voor meer schilderijen en informatie over deze schilder.

Blauw ijs in plaats van wit


Bij de introductie van het onderwerp toon ik afbeeldingen met witte sneeuw, grijze luchten en wit/grijs ijs. Maar je ziet het, de leeringen schilderen bijna alles blauw. Zou dat komen door de tekenfilms zoals Frozen? Waarin alles in de ijskoude wereld een blauwe tint heeft gekregen?

Kunstles: IJspret

In de les die ik kies voor groep 4 gaan de leerlingen samen werken aan een schilderij met als onderwerp ijspret. Voor de intro laat ik een paar afbeeldingen zien waarop mensen aan het schaatsen zijn en ik vraag de leerlingen waar de schilder of fotograaf zich bevindt. Ze zien dat de schilder ver van het meer met ijs staat opgesteld en ook op een heuvel. Een schilderij laat zien dat de kunstenaar zo ver weg staat dat de mensen enkel nog zwarte schimmen zijn terwijl op een andere schilderij de kunstenaar er dicht bij staat, je kunt de kleding van de schaatsers en kijkers nog onderscheiden.

Op de foto's die volgen denken de leerlingen na over de positie van de kunstenaar en de fotograaf en kijken ze naar al die mensen op het ijs. Het is een informatief gesprek en de leerlingen staan te popelen om aan het werk te gaan. Samen schilderen op een groot papier, daar is veel overleg voor nodig en vooral veel verf en kwasten maar het lukt. Aan het eind van de les oogt het grote vel lekker koud en zijn er sneeuwpoppen, mensen, een sleetje, een wak, een wrak en het noorderlicht afgebeeld.


TIP

De basis van deze les komt uit de methode 'Laat maar zien'. In overleg is het aangepast naar een winters landschap het was immers lekker koud buiten.


Portret met kleurachtergrond

Vanavond staat de kunstenaar Andy Warholl centraal die het element kleur een grote rol laat spelen in zijn kunstwerken. De deelnemers beginnen met het opzetten van de achtergrond in kleur. Ook de vorm van de gezichten krijgen een kleur. Vervolgens krijgen de gezichten vorm met verf, oliepastel en krijt.


TIP

De serie Queens van Andy Warhol is nog te zien bij Paleis 't Loo


Kunst op straat

Via de social media zie ik kleine kunstwerkjes op straatstenen en muren. Kleine muisjes en fantasiedieren brengen saaie plekken tot leven. Vanavond daag ik de deelnemers uit om in een stukje straatwerk of in muur een gat te tekenen als plek voor hun fantasiefiguur. 


TIP
Wil je zelf aan de slag in je tuin of op je pad, kijk
hier voor inspiratie.

Kunstles: Fantasievoertuigen en Achtergronden

In deze inspirerende kunstles duiken de leerlingen enthousiast in de wereld van krijtpastels. Ze werken in groepen van vier tot zes personen en ze gaan creatief aan de slag met het ontwerpen van een kleurrijke achtergrond voor de fantasievoertuigen die ze tijdens de vorige les hebben gemaakt. Dit groepsproject biedt een mooie gelegenheid voor samenwerking en communicatie; de leerlingen moeten samen het onderwerp bepalen, de compositie van hun werk bespreken, en beslissen welke kleuren ze willen gebruiken. Daarnaast leren ze ook hoe ze overlappingen kunnen creëren om diepte aan hun tekening toe te voegen. Elke groep heeft zijn unieke aanpak, waardoor het resultaat van elke samenwerking zich op een verrassende manier ontwikkelt.


Hoewel ik zelf geen voorstander ben van het gebruik van potlood in dit creatieve proces, begrijp ik dat veel leerlingen het als onmisbaar beschouwen voor het maken van hun schetsen. Ze maken er gebruik van voordat ze hun uiteindelijke ideeën op papier zetten met krijtpastels. Zodra de leerlingen hun  achtergrond hebben gecreëerd, dient deze als decor voor de stop-motionanimaties die ze gaan maken met hun zelfbedachte fantasievoertuigen. Dit maakt het project nog eens extra dynamisch.


TIP

De basis van deze les komt uit de methode 'Laat maar zien', die de school heeft gekozen voor de kunst- en handvaardigheidslessen. Deze methode helpt leerlingen niet alleen hun technische vaardigheden te ontwikkelen, maar stimuleert ook hun creativiteit en samenwerking.

Tekenles 

Op de laatste avond creëren de deelnemers een tekening naar eigen inspiratie met de materialen die ze zelf kiezen. Dit leidt tot een kleurrijke verzameling van ecoline, potlood en oliepastel. 


TIP 

Wil je zelf leren tekenen? Op 5 april gaan we naar buiten om te tekenen.

Het landschap

De deelnemers krijgen een landschap als thema. In een landschap gebeurt er over het algemeen veel en je kunt makkelijk verdwalen in de details. Lukt het de deelnemers om de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden en eerst een kleurrijke ondertekening te maken waarin ze de compositie vastleggen in kleurvlakken.


TIP
Er is ook een schilderij ontstaan met meer rechthoeken en blokken.
Dit is een leuk onderwerp voor een huiswerkopdracht.
Wil je dit doen? Kijk
hier voor inspiratie van de kunstenaar Paul Klee.



Water en nog eens water

Overstromingen zijn tegenwoordig volop in het nieuws. In Nederland zien we vooral de overstromingen bij de rivieren waarbij het water zich steeds meer over het land verspreid. Een enorme watervlakte is het resultaat met daarin de landelijke elementen als palen, bomen en bouwwerken. Kunnen de deelnemers deze vlakte egaal schilderen? En hoeveel lagen moeten ze over elkaar zetten om het effect van stilstaand water neer te zetten. Een hele klus, waarbij vooral de grootte van de vlakken voor behoorlijk wat uitdaging zorgt.



Droedelen

Voor deze avond staat de ecoline centraal die de deelnemers met pennen aanbrengen op het papier. Het is een groot vel van 50 x 65 cm en daarop tekenen de deelnemers met verschillende kaligrafiepennen van dun tot dik. Dat vraag behoorlijk wat lef, de lijnen blijven staan, je kunt er weinig aan veranderen.

Met het droedelen laat je je hand wat meer vrij en onstaan er nieuwe tekeningen en figuren als 'vanzelf'. Des te verder het onderwerp vordert merk je dat je steeds meer autonomie en controle over je tekening wilt uitvoeren. Daarbij is kijken en analyseren heel belangrijk, waar kun je iets toevoegen aan de tekening en waar moet je juist vandaan blijven.

Er is een grote verscheidenheid in de aanpak en er missen op deze pagina twee voorbeelden, die heb ik verkeerd bewaard, dat is jammer.



TIP
Wil je meer weten over het droedelen?
Er is een Mr. Doodle maar je kunt het  ook vinden bij Keith Haring en zelf geef ik de voorkeur aan de Jean Dubuffet, die de maker is van onder andere '
Jardin d'email' dat zich in de tuin van het Kröller Müller museum bevindt.




Menselijke emoties

We schenken vandaag aandacht aan het uiten van emoties binnen het portret. Dit vraagt van de deelnemers vooral de vaardigheid om goed te kijken en tegelijkertijd de emotie kracht bij zetten door het gebruik van sterke of juist zachte lijnen. Vooral het gebruik van hoekige, stevige lijnen blijkt een uitdaging.

Emotie voegt een extra dimensie toe aan kunst. Als je de emotie realistisch tekent kan de kijker het beeld begrijpen en de gedachte die erbij hoort vasthouden.

Via het internet vind ik een korte introductie over de menselijke emoties van Leonardo Da Vinci bij de AvroTros (onderdeel van de serie 'Nu te zien') en deze spreken voor zich.


TIP
Via
deze link kom je bij de uitzending over Leonardo Da Vinci

Schilder een boom

Iedere woensdagavond staat er een techniek van schilderen centraal die verpakt is in  twee uitdagingen, terwijl de grote derde uitdaging is: maak een schilderij.

De vellen papier zijn groot, 50 x 65 cm en dat maakt volop experimenteren mogelijk. Daarnaast staat de tijd vast op 2 uur en ik heb ervoor gekozen iedere avond een nieuw onderwerp te introduceren, zodat de deelnemers in de 8 lessen veel kunnen oefenen, de techniek kunnen uitproberen en aan de hand van het schilderij onthouden wat ze hebben toegepast.


Een boom schilderen is een leuke opdracht, dat kan vrijwel iedereen. De bomen krijgen extra karakter als je de boom met verschillende kleuren schildert.

Iedereen begint voorzichtig en terwijl de avond vordert ontdekken de deelnemers de voordelen van deze manier van schilderen.

Aan het eind van de avond bespreken we de schilderijen die gemaakt zijn en zien we de overeenkomsten en juist de verschillen. Ik ben iedere avond weer verrast door het enthousiasme van de deelnemers, hun inzet en het uiteindelijke resultaat.



TIP
Klik op het schilderij en je ziet een mooie vergroting.

Schilderen in waterige laagjes

Voor de dinsdagavond gaan de deelnemers vanaf het begin op een andere manier dan ze gewend zijn aan de slag. Ze schilderen met waterige verf en verschilllende lagen over elkaar. Zo ontstaat er een rafelige overgang tussen de verschillende vlakken.
Deze manier van schilderen maakt het onderzoek tijdens het schilderen eenvoudiger, maar om er een nieuw schilderij mee te beginnen? Er wordt een beetje gemopperd, hier en daar wat meer, maar de opdracht wordt uitgevoerd.


Portret


Het portret is op dezelfde manier gemaakt. Ik ben benieuwd of de deelnemers het voordeel van deze manier van werken inzien en vaker gaan toepassen.


TIP
Klik op het schilderij en je ziet een mooie vergroting.

Leren tekenen

Met Vincent van Gogh als inspiratiebron nemen we deze avond plaats achter de schildersezels. Vorige week hebben we met oliepastels gewerkt op een A4-tje en dan blijkt dit materiaal (nog) niet voor favoriet.
Deze avond wil ik de deelnemers laten ervaren dat op een groot vel werken met oliepastels een mooie uitdaging kan zijn.  De ondergrond is een stuk groter, een A3-tje èn de deelnemers nemen plaats achter de schilderezels. Dit maakt het mogelijk om meer afstand te nemen van je tekening en je kunt meer kleuren toepassen en het effect op afstand waarderen. De schilderijen van Vincent van Gogh zijn de inspiratie bron voor vanavond, het vele kleurgebruik en de textuur die Van Gogh heeft gebruikt helpen de deelnemers tot het maken van een kleurrijke tekening. Het is even wennen aan het begin, maar met het vorderen van de avond neemt het enthousiasme toe. Het café en de brug zijn nog niet klaar, maar geven toch al een mooi resultaat.


TIP
Klik op de tekening en je ziet een mooie vergroting.

Leren schilderen

De eerste avond van de beginnersgroep is van start gegaan en de ontdekkingen kunnen weer beginnen. Voor de deelnemers is het hard werken om met het thema aan het werk te gaan en voor mij begint de ontdekking van de individuele stijl van de deelnemers en hun manier van werken.


Voor de eerste les heb ik gekozen voor de kunstenaar Andy Warhol met z'n herhalende objecten. Wel bekend zijn de soepblikken, Marilyn Monroe en de banaan. Andy Warhol herhaalt de afbeeldingen, zet ze kleurrijk neer in kleurrijke vlakken. 


In deze opdracht zit de oefening van herhaling verwerkt, het mengen van kleuren en het toepassen van kleuren in de compositie. De deelnemers zoeken een voorwerp uit de doos en schilderen dit op het papier. Om meerdere vlakken te maken, wordt het voorwerp meerdere keren geschilderd, in diverse kleuren, waarna de achtergrond wordt bepaald per item, met ook weer verschillende kleuren en in diverse vormen.


Als je op de foto klikt verschijnt er een vergroting. Veel kijkplezier.


TIP
In Paleis 't Loo is tot en met 16 maart de ‘Royal Edition’ serie Reigning Queens van Andy Warhol te zien.

De eerste schilderles

We hebben 2024 afgesloten met een mooie expositie in Galerie Vischmarkt aan de Vischmarkt en het lijkt me een mooi idee om daar in het nieuwe jaar mee te beginnen. De deelnemers schilderen de Vischpoort van Harderwijk en gebruiken daarbij de complementaire kleuren. Dit levert verrassende nieuwe inzichten voor de Vischpoort en geheel nieuwe en eigenwijze weergaves van deze historische poort.


Het onderwerp van deze cursus is grens of grenzen. De natuurlijke grens voor Harderwijk was lange tijd de grens tussen het land en de Zuiderzee, maar door de komst van de polders is de grens verlegd. Er is nog steeds water, het is nu zoet water, het Veluwemeer. Je kijkt niet meer eindeloos over het water weg. Tegenwoordig kijk je uit op Zeewolde en 's avonds knipperen de windmolens je tegemoet.

De Vischpoort is de poortwachter. Achter de poort wonen de mensen, en voor de Vischpoort stroomt, en dit is sinds 2018 weer hersteld, het water. 

  • schildercursus portret met acrylverf

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Portret schilderen met acrylverf

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • portret schilderen met acrylverf op papier

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Portret schilderen

Meestal werken we op een groot vel maar deze avond werken de deelnemers op een vel ter grootte van A3. Het is even wennen, maar het model zit goed stil, daar kan het niet aan liggen. De kleuren magenta, cyaan en yellow zijn de basiskleuren waarmee de deelnemers de eigen kleuren kunnen mengen.

De kop is eraf en het resultaat belooft een mooi seizoen.





Kunstlessen

Het is even doorwerken maar het is weer gelukt! De lessen voor de basisschool staan weer klaar en ditmaal komen ze uit de kunstmethode 'Laat maar zien".

Naast tekenen en schilderen komen ook boetseren en constructies maken aan bod en met klei, waardeloos materiaal en ijzerdraadjes. De leerlingen kunnen alles maken, ze gaan gewoon aan de slag. Iets wat ik ook tijdens de lessen in mijn eigen studio opvallend vind: iedereen gaat aan de slag. Natuurlijk zijn er deelnemers die perfecte resultaten af willen leveren en die perfectie ontstaat ook, gewoon veel oefenen.
Meer info over de jongerencursus


Blue Monday

Dat is natuurlijk het grote voordeel van tekenen en kleuren; bij een grijze dag voeg je zelf kleur toe! Vorige week hebben de cursisten kennis gemaakt met de complementaire kleuren en toegepast. Nou ja, toegepast. Het gebruik van geel naast paars vraagt nog wel wat meer lef omdat de kleuren op het oog niet veel met elkaar gemeen hebben. Volgende week gaan we dit toepassen met schilderen en daar is het effect sneller zichtbaar.

Wil jij ook meer weten over kleuren en de toepassingen? Volgende week beginnen de schildercursussen. Kijk bij de
schildercursussen voor meer informatie.


Tekencursus

Tekenen is heel fijn om te doen, het sluit je een beetje af van de wereld en je kunt je eigen fantasie los laten op het papier. Bij iedere opdracht ligt er materiaal voor de cursisten klaar, daar zorg ik voor. Omdat ik zelf voor het materiaal zorg weet ik dat er genoeg is voor iedereen en dat de deelnemers volledig mee kunnen doen met de opdracht.
Voor morgenavond staat er een opdracht klaar met fineliners, in kleur natuurlijk!


Wil jij ook meer weten over tekenen en verschillende materialen uitproberen.  Maandagavond 3 maart start een nieuwe tekencursus klaar. Met alleen zwarte materialen. Kijk bij de
schildercursussen voor meer informatie.


Sport en cultuurwijzer Studio MiSt

GA! Harderwijk is ook actief op cultureel gebied.

Studio MiSt sluit graag aan bij de sport en cultuurwijzer van 2025.

We doen mee met GA!Harderwijk

Voor GA!Harderwijk heeft Studio MiSt workshops voor jongeren gepland voor tekenen en schilderen.
Wil je kennis maken met de mogelijkheden en de manier van lesgeven bij Studio MiSt dan kun je je via de sport en cultuurwijzer vanaf 12 februari je opgeven voor een schilder- of tekenmoment.

Schildercursus voor jongeren van 10 lessen bij Studio MiSt
Weet je al helemaal zeker dat je een cursus tekenen en schilderen voor jongeren wilt volgen?
Op diezelfde dag, op 12 februari, begint ook de cursus tekenen en schilderen voor jongeren van 10 lessen op de woensdagmiddag. Hier maak je kennis met teken- en schildermaterialen en leer je beeldaspecten toepassen.
Kijk verder bij de
schildercursussen.

Tekenen en schilderen voor jongeren

Wil je zelf tekeningen en schilderijen ontwerpen, maar weet je niet waar je kunt beginnen met het ontwikkelen van je vaardigheden en talenten? Kijk op de pagina schildercursussen, daar staat een nieuwe cursus voor jongeren genoteerd.
Je leert door kijken en ontdekt hoe je je verhaal op papier kunt zetten. Je hebt fantasie nodig en een gezonde dosis lef. Je leert door te doen, we starten met tekenen, en door veel te herhalen, maar wel in wisselende thema's en technieken. Want naast leren en oefenen willen we het natuurlijk vooral naar ons zin hebben en plezier maken.

Durf jij het aan? Kijk bij de
schildercursussen en geef je op voor dit avontuur.

Portret tekenen en schilderen

Op donderdagavond begint Studio MiSt met een nieuwe ronde portret tekenen en schilderen. Ik ben nog op zoek naar nieuwe kandidaten die buiten hun comfort zone durven te stappen en binnen twee uur een schets kunnen maken.
Iedere week is er een ander onderwerp en materiaal waarmee je aan het werk gaat.
De tijd lijkt kort, maar is zeker een aanrader om beslissingen te nemen en experimenten uit te voeren. Je hoeft geen kunstenaar te zijn maar een beetje lef is wel een aanrader.


Durf jij het aan? Kijk bij de
schildercursussen en geef je op voor dit avontuur.

Workshop tulpen schilderen

Op zaterdag 18 januari presenteert Studio MiSt de schilderworkshop tulpen schilderen. Ben jij ook fan van deze mooie bloem en wil je de tulp de volle aandacht geven?
Boek een workshop tulpen schilderen en ontdek hoe je de tulp op canvas tot leven kunt brengen.


Boek je workshop via de webwinkel en geniet langer van een mooie bos tulpen.


Tekenen Studio MiSt

Bij Studio MiSt krijgen leerlingen de kans hun unieke stem te gebruiken om te laten zien wat ze weten en wat ze hebben geleerd.

In de eerste vijf avonden van de tekencursus bepaal ik het onderwerp en het materiaal, maar bij de laatste les bepalen de cursisten het onderwerp, materiaal en het formaat. Het kiezen van een persoonlijk onderwerp is voor veel cursisten moeilijk omdat er zoveel te kiezen valt.


Wil jij ook een reisje maken, op zoek naar je eigen talent?
In januari en maart staan er weer twee
tekencursussen op het programma.

Privéworkshop

"Welke stappen doorloop je als je een abstract werk wilt maken?" dat is de vraag die ik krijg van een cursist. En nog belangrijker, hoe werk je erop door? Een leuke uitdaging!
We beginnen met de basiskleuren en de standaard penseelstreek. Maar gaandeweg voegen we meer producten toe om de verf op te brengen en bespreken we de gesloten en open vormen en voegen we de secundaire kleuren toe.
Het is het begin van een andere aanpak waarmee ze opnieuw geïnspireerd raakt voor het maken van nieuwe schilderijen.
Heb jij ook interesse in een andere kijk op het schilderproces?

Kijk bij de privéworkshops voor de mogelijkheden.

Tekenen

Tekenen in de klas, terwijl de leerkracht z'n verhaal deed, vond ik een heerlijk tijdverdrijf. School gaan was niet mijn ding, maar tekenen, briefjes schrijven en een beetje mijmeren: goud waard. 
Ben jij ook een tekenaar en op zoek naar een plek om deze hobby te delen?
Kijk bij onze tekencursussen en boek je
tekenmoment.

Portret tekenen en schilderen

De deelnemers van de donderdagavond gaan in het nieuwe jaar verder met portret tekenen en schilderen. Er staan nieuwe uitdagingen op het programma en die willen ze zelf ervaren. Heb jij ook ambitie in het tekenen en schilderen van gezichten en wil je je daarin verder ontwikkelen? Geef je op voor de donderdagavond en leer portretten te schetsen, uit te werken en in te kleuren door iedere donderdag een nieuwe uitdaging aan te gaan. Kijk verder voor meer informatie.

Tekencursus

De deelnemers van de tekencursus hebben tot nu toe getekend met 'klein' materiaal en zittend aan de tafel. Deze avond beginnen we met groter werk met houtskool. Er staat een stilleven voor ze klaar, dat ze op een vel van 50 x 65 cm natekenen. Op de schildersezels geven ze hun tekening en het stilleven een eigen vorm.
Ook interesse in een tekencursus? In het nieuwe jaar, in januari en maart, staan er nieuwe
tekencursussen op het programma.

In een schilderles van twee uur maken drie personen dit kunstwerk gezamenlijk op een groot schilderdoek

Samen schilderen op één doek

Deze jarige dame krijgt een schilderworkshop cadeau! Samen met haar vriendin en diens zoon maken ze een landschap op een groot schilderdoek. De schilderervaring is minimaal, en ze moeten alle kleuren mengen met magenta, cyaan en geel. Maar gaandeweg ontstaat er een prachtige lucht en komt het landschap langzaam tot leven. Een hele mooie ervaring voor zowel de deelnemers als voor Studio MiSt. Er is veel mogelijk met schilderen, en samen schilderen maakt het allemaal nog een beetje mooier.
Wil je ook samen met anderen een schilderij maken?
Kijk bij de
workshops, en boek je familie-, gezins of vriendenmoment.

Winterworkshop

Als alle schildercursussen zijn afgesloten is er in de winter tijd voor een olieverfcursus. Omdat de verf langzaam droogt nemen de schilderijen veel ruimte in in het droogrek. Het onderwerp is een winters landschap waarin de deelnemers de verschillende tinten wit toepassen om meer diepte en tekening in het schilderij te creëren.


Wil je deze verf ook uitproberen? Kijk bij de workshops en boek een
olieverf ervaring.

Expositie bij Galerie Vischmarkt is een succes

Het weekend van de expositie is inmiddels voorbij, maar we willen graag even terugblikken. De bezoekers werden hartelijk verwelkomd door de suppoosten en direct aan de slag gezet. Er werd hen gevraagd om een review te geven van het schilderij dat bij hen iets losmaakte, of een gevoel of herinnering opriep.
Op de vloer konden alle bezoekers hun schoen zetten en een boodschap achterlaten.
En de schilderdoekjes  werden beschilderd met acrylverf. Een mooie herinnering voor op de koelkast of de afzuigkap.

Hartelijk dank aan iedereen voor het bijdragen aan deze kleurrijke ervaring!

Expositie van Studio MiSt

Dit jaar exposeren de cursisten van Studio MiSt in het centrum van Harderwijk bij Galerie Vischmarkt

Op 15 november hangen we de schilderijen op van de groep beginners, gevorderden en de portretten van de donderdaggroep in Galerie Vischmarkt op de Vischmarkt.
Het hele weekend kun je een kijkje nemen bij de galerie, de openingstijden zijn:

- Vrijdag 15 november van 16.00 - 20.00 uur
- Zaterdag 16 november van 12.00 - 16.00 uur

- Zondag 17 november van 14.00 - 18.00 uur

Er zijn op deze tijden cursisten aanwezig van de schildercursussen waarbij je informatie kunt verkrijgen over de schilderijen. Wil je er eentje mee naar huis nemen? Doe een mooi bod en je kunt hem na de expositie ophalen bij Studio MiSt in Hierden.



Schilderen voor beginners

Op de woensdagavond leggen we de basisprincipes van het schilderen uit waarna de cursisten met acrylverf aan het werk gaan.

De onderwerp variëren zodat er iedere avond een ander thema en adere techniek aan bod kunnen komen. Met de basiskleuren magenta, cyaan en geel mengen de cursisten de kleuren die ze willen, dat is nog een hele uitdaging! De secundaire kleuren mengen is vrij vlot geleerd, maar wat als je drie kleuren bij elkaar voegt.
De groep krijgt verschillende onderwerpen aangereikt waarmee ze hun vaardigheden kunnen oefenen en ze steeds meer een eigen stijl ontdekken.

Samen schilderen met één familie op een groot doek bij Studio MiSt

Schilderen op één groot doek

Samen een schilderij maken op een groot doek is een uitdaging.

Ze geven zich op voor een workshop waarin ze met elkaar een schilderij willen maken. Natuurlijk met de lange penselen van anderhalve meter en de grote mengpaletten.
Het onderwerp is liefde en met hartjes als sjabloon komt de liefde al snel tot uiting.
Sommige vinden de afstand tot het schilderdoek wel heel groot en smokkelen met het gebruik van de penseel. Als de laatste kleuren en streken er op de schildersezel aan

toegevoegd zijn gaat de familie blij verrast met het kunstwerk naar huis.

Schilderen voor gevorderden

Op de dinsdagavond leggen we de uitdaging een stukje hoger voor de deelnemers die al meerdere cursussen hebben gevolgd.

Ik heb een onderwerp gekozen met het element water, dat is het thema voor deze schildercursus, en de beweging in het water. De vormen zijn duidelijk zichtbaar en het water erom heen zorgt voor een mooi effect dat je terug ziet op de groente en het fruit. De luchtbelletjes in het water en de spatten van het water laten beweging zien en zijn vooral wit en licht van kleur. Voor het vrijhouden van deze vlekken gebruiken de schilders eenvoudig de verf wit op wit papier en van daaruit ontstaan er stuk voor stuk interessante en mooie schilderijen.

Twee schilderijen van het gezicht van een vrouw naast elkaar
Twee schilderijen van het gezicht van een vrouw naast elkaar

Tekenen en schilderen

De cursussen zijn begonnen met bekende en nieuwe gezichten.
De onderwerpen zijn nieuw en leveren  authentieke beelden op.
Neem gerust een kijkje bij 'werk in uitvoering' voor een impressie.

Iedere week tekent of schildert de donderdagavond groep een portret. Bij het maken van het portret merk ik dat de tekenaars denken dat ze weten hoe het gezicht in elkaar steekt en dat is deels ook zo. Maar juist de aannames, het denken dat je het wel weet, maakt dat je vergeet om kritisch naar het gezicht en je tekening te kijken. Daarom krijgen de cursisten vandaag een extra opdracht. Ze kiezen een afbeelding en tekenen deze afbeelding op de kop. Op deze manier kijken de deelnemers zorgvuldiger naar de vlakken in het gezicht en is het niet mogelijk om op de automatische piloot te tekenen. Het levert leuke discussies op over vlakken bij de neus, de ogen en het licht op de mond en ik merk dat er minder angst is om het verkeerd te doen.

Uiteindelijk draaien we het beeld om en voegen de achtergrond eraan toe. Een mooi werkje gemaakt door vier enthousiastelingen die iedere donderdag weer uitkijken naar een nieuwe uitdaging.

Een advertentie voor studio mist toont tekeningen op een tafel

Tekencursus

We beginnen met een korte tekencursus van 6 avonden voor (jong)volwassenen op de maandagavond van 19.30-21.30 uur.

Wil je graag (beter) leren tekenen en schilderen en zoek je een plek waar je dit kunt ontwikkelen, kom kijken in de studio. We bieden je verschillende materialen aan, waarmee je je eigen stijl kunt ontdekken en ontwikkelen. Je hoeft niets mee te nemen, de materialen zijn in de studio aanwezig en ook schorten om je kleding te beschermen.
Op de basisschool heb ik met veel plezier getekend, maar op het voortgezet onderwijs ontging me de lol in het tekenen. Het belang van een goed eindproduct was groot en hinderde me in het onderzoeken van het materiaal en het thema.
Ik geef graag het plezier van het onderzoeken door en dat is me het afgelopen schooljaar goed gelukt bij de leerlingen van verschillende basisscholen. Het enthousiasme dat ik daar heb geproefd ga ik doorgeven op maandagavond aan de cursisten van de tekenles.
Zin om mee te doen?
Geef je op! Maandag 4 november starten we.

een krantenbericht met het kunstwerk voor de juf

Schilderij voor de juf


Direct na de zomervakantie krijg ik een leuke en bijzondere opdracht: samen met alle leerlingen een prachtig schilderij maken voor de juf. De juf is maar liefst 40 jaar werkzaam in het onderwijs en dat verdient  een feestje! Uiteraard hoort daar ook een cadeautje bij, en dat gaan de leerlingen, in totaal 170 leerlingen, samen maken voor haar.


Het blijkt een uitdagende opdracht te zijn om iets origineels te bedenken waar alle leerlingen aan kunnen bijdragen, maar met veel creativiteit en samenwerking is het gelukt. De achtergrond van het schilderij is door de leerlingen van groep 7 geschilderd, de gebouwen, in de kleuren van Harderwijk, zijn door groep 8 gemaakt.

Dankzij het rooster van de juf, die op maandag en dinsdag vrij is, hebben we de gelegenheid om ongestoord en met enthousiasme aan het schilderij te werken in de gemeenschapsruimte van de school. Dit geeft ons de ruimte om onze ideeën tot leven te brengen. Het is voor een mooi geheel dat de juf zeker zal aanspreken.


Op woensdag, tijdens een feestelijk onthaal voor de jubilaris, is het schilderij onthuld. Het is een onvergetelijke dag voor zowel de leerlingen als de juf!

Tekenworkshop tulpen

De tulp blijft een inspirerend onderwerp. Het vastleggen van de vorm lijkt zo makkelijk, er zijn immers zoveel voorbeelden van tulpen op plaatmateriaal vastgelegd. Maar wat als je geen plaatjes maar een levensechte tulp natekent. Als je even naast de tulp in de tuin plaats neemt, hoe teken je hem dan? En wat dacht je van een uitgebloeide tulp in de vaas, die de bloemblaadjes nog bij elkaar houdt.

Een workshop met veel inspiratie voor de deelnemers om thuis aan het werk te gaan.

MixedMedia met papier

Dit is een project buiten de comfort zone van Studio MiSt. Een werkje waarbij geometrische vormen de boventoon voeren en pas in het laatste stadium de creatieve spirit tot leven komt.

Het idee is ontstaan tijdens een workshop 'kleur in je interieur' waarbij ik voor het eerst ervaarde hoe kleuren kunnen veranderen door lichtinval en lichtbronnen. De inspiratie voor de techniek en toepassing komen van de kunstenaar Jan van Schoonhoven.
Op een schilderdoek van 40 x 50 cm met karton, gips en gesso is het kunstwerk tot stand gekomen en nu het af is kan het licht ermee spelen.

Tekenen en schilderen voor kinderen

Ik heb vroeger veel kunnen tekenen thuis, vooral met potloden en ik vond het heerlijk om te doen. De ervaring van het tekenen wil ik graag over brengen op anderen.
De opdrachten zijn gericht op onderzoek, de ervaring en de beleving van de leerlingen. De kinderen gaan zelf aan de slag door te doen, te bekijken, te maken en opnieuw te kijken, doen en te bekijken. Een cirkel die zie meerdere malen herhaald tijdens de les.


Als docent en begeleider van de leerlingen bespreek ik de onderwerpen waarmee de cursisten aan de slag gaan voor en tijdens het maakproces en behandel ik de manier waarop ze dit op papier willen zetten. De kinderen schilderen en tekenen op schildersezels waardoor ze goed zicht hebben op hun tekening en gemakkelijk een stap achteruit kunnen doen om te zien hoe de afbeelding op afstand overkomt op de kijker.


De materialen die we gebruiken zijn oliepastels, kleurpotloden, houtskool, ecoline en acrylverf. Materialen als potloden, kleurpotloden en waterverf zijn mooie producten om thuis mee aan de slag te gaan, want eens als het teken- en schildervirus is aangeslagen willen de kinderen steeds meer oefenen en uitproberen.

Samen een schilderij maken

Je woont samen in Amsterdam met uitzicht op het Vondelpark, dat klinkt als een droomappartement. Maar er ontbreekt iets.
Boven de bank moet een groot schilderij opgehangen worden. Een schilderij van de bewoners samen als mooie en belangrijke herinnering van een prachtige vakantie in Italië met de gouden velden, de gouden maan en een heerlijk zomers gevoel.

Via het internet komen ze uit bij Studio MiSt voor een workshop van twee personen en maken ze binnen een dag een mooi schilderij met een zonnig karakter.


Ontbijtje maken

Voor de methode Blink met het thema 'De experimentele keuken', maak ik een les voor de leerlingen van groep 5 en 6 over ontbijtjes.
Alleen al in Europa hebben we allemaal een ander gewoonte met wat we eten als ontbijt en als ik het de leerlingen in de klas vraag krijg ik allemaal verschillende ontbijtjes voorgeschoteld.

De leerlingen mogen hun eigen ontbijtje samenstellen en maken van kosteloos materiaal dat ze zelf hebben meegebracht. De betrokkenheid van de leerlingen is groot en ze zijn enthousiast in het gebruiken van het materiaal dat ze zelf hebben meegebracht.
Bekijk de ontbijtjes hiernaast. Zit jouw ontbijtje er ook bij?

Stempelen

Tijdens het project 'Stempelen' worden de leerlingen uitgedaagd om creatief aan de slag te gaan met het maken van stempels op houten blokjes. Op elk van de vier zijdes van het blokje creëren ze unieke afbeeldingen met diverse materialen die ze zorgvuldig bevestigen. Dit zorgt ervoor dat de materialen goed blijven zitten wanneer de leerlingen gaan stempelen.


In de volgende les krijgen de leerlingen de kans om hun stempels te gebruiken en een kunstwerk te maken op een groot vel wit papier. Voordat ze aan de slag gaan, ontstaat er enige verwarring omdat ze graag een schets willen maken om te bepalen wat ze gaan creëren. Echter, wordt besloten om dit niet te doen, omdat stempelen een andere vaardigheid vereist dan tekenen of schilderen. Met name met de grote stempels waarmee de leerlingen werken, is precisie lastiger te bereiken.


Gedurende de les ervaren de leerlingen wat twijfels over de afdrukken die de stempels produceren. Sommigen moeten harder drukken of de stempel wat bewegen om het gewenste resultaat te bereiken. Naarmate de les vordert, groeit het plezier van de leerlingen in het stempelen met verf. Er ontstaan verrassende kunstwerken waarin een opbouw te zien is qua vorm, kleur of beide, wat zorgt voor een boeiend en creatief proces voor de leerlingen.

Tekencursus

Tekenlessen vragen een andere benadering dan schilderlessen. Bij het schilderen heb je volop keuzes om in je werkstuk in een later stadium met accenten en nieuwe lagen correcties en details aan te brengen. Dit mist een beetje bij tekenen. Tenminste...

Ook bij de lessen op de basisschool ontdek ik dat leerlingen de goede lijn direct willen neerzetten. Er is weining ruimte voor experiment en ontdekking.
Het kop en schoteltje, dat ik als onderwerp heb gepresenteerd bij de leerlingen van groep 8 op de basisschool heb ik gemerkt dat velen de vrijheid van het uitproberen toepasten. Zit ik hiermee op de goede weg en kan ik deelnemers bij het tekenen het gevoel van vrijheid en experiment laten ervaren?

FastFood

De leerlingen hebben knipsels meegenomen van hun favoriete fast food producten, die ze lekker vinden.  Dat is de inspiratiebron voor een poster op groot formaat (A2) waarop ze zo groot en zo lekker mogelijk hun etenswaar gaan afbeelden.

De inspiratie voor deze les is ontstaan uit de opkomst van Popart en het werk van Andy Warhol, gecombineerd met mijn eigen herinneringen aan de Verenigde Staten. Tijdens mijn vakantie aldaar werd ik overrompeld door de overvloed aan fastfood restaurants die je door het hele land zag, allemaal met dezelfde naam, uiterlijk en producten. Vooral de grote bekers cola staan me nog helder voor de geest.

egenwoordig zijn deze fastfood ketens ook in Europa te vinden, waardoor we ook hier in bijna elke plaats een hamburger, speciale koffie en franse frietjes kunnen bestellen. De invloed van de fastfood cultuur reikt verder dan we ons misschien realiseren.

Een auto van klei

Voor de basisscholen ben ik op zoek naar uitdagingen voor de teken- of kunstlessen waarbij de leerlingen zien dat deze vakken belangrijk zijn voor bepaalde beroepen. Zo heb ik voor deze groepen ontdekt dat voor het ontwikkelen van nieuwe modellen auto's klei gebruikt wordt.
In de video laten ze het proces zien van het onstaan van een nieuw model waarbij één aspect me enorm intrigeert: ze maken het model levensgroot van klei en dat gaan de leerlingen ook doen, nou ja, in het klein wel te verstaan.

Met mooie vette bruine klei gaan ze aan het werk en maken ze eerst de assen en de wielen. Dat is nog best een klusje, maar het lukt iedereen. Vervolgens komt de fantasie bij de leerlingen los en maken ze zelf een ontwerp van hun favoriet auto. Zoals je zie reist de één alleen en maakt de ander een gezinswagen.
Er ontstaat een schildpaddenauto, een beestenauto. Ja fantaseren, dat kunnen ze wel.

Een groen bord met een heleboel tekeningen van sprinkhanen erop

De sprinkhaan

Voor de lessen van groep 3 kies ik als onderwerp de sprinkhaan. Via het digibord laat ik de leerlingen kennis maken met de sprinkhaan. Ik toon de verschillende soorten en ik laat zien hoe de sprinkhaan is opgebouwd. Maar wat natuurlijk het mooist is als de leerlingen zelf aan het werk gaan met het beschilderen van de origami sprinkhaan in de eerste les en het maken van een 3D sprinkhaan met allerlei materialen in de tweede les.


De houtgravure van de sprinkhaan van Escher heeft blijkbaar grote indruk gemaakt op de leerlingen. Ik word blij verrast door deze creatieve en enthousiaste groep met mooie tekeningen van alle leerlingen van de sprinkhaan. Daar ben ik heel blij mee en ik zal deze in mijn schilderstudio ophangen. Dank je wel groep 3.

Een groen bord met tekeningen van sprinkhanen en het woord bedankt erop
Een collage van tekeningen met kop en schotels

Tekenles: tekenen kun je leren

Voor Blink met het thema 'De experimentele keuken' ontwerp ik een les over de traditie van thee drinken. Dit gecombineerd met cirkels en ovalen zetten de leerlingen van groep 8 enthousiast in, en het blijkt best een uitdaging. Leerlingen die extra begeleiding nodig hebben, krijgen dit natuurlijk en het is een feest als de kennis van de verandering van de cirkel naar de ovaal overkomt. Nu nog op het platte papier vastleggen.
Wanneer de leerlingen de afbeelding vergroten, komt er veel creativiteit en interesse naar boven. En het mooie, grote vel papier, blijkt extra stimulerend om iets moois te tekenen.


Veel leerlingen kunnen niet wachten om de gum te gebruiken, en dat mag natuurlijk. Maar wel pas aan het einde van de les. Het invullen van het kopje met het land van hun keuze zorgt voor zoveel vragen en dat is prima! Ze willen weten welke vlag bij het land hoort, wat er te zien is en hoe ze dat allemaal tot leven kunnen brengen in hun werk.


Helaas is er niet genoeg tijd voor iedereen om alles af te hebben, maar gelukkig mogen ze er volgende week verder aan werken.

Op een schildersezel staan ​​drie schilderijen van vogels opgesteld

Schilderworkshop als cadeau

Voor haar verjaardag krijgt deze dame een super leuk cadeau van haar zoon - een schilderworkshop! En het wordt nog leuker, want ze doet mee samen met haar kleinkinderen. Tijdens de workshop schildert iedereen een mooie vogel, het favoriete onderwerp van de kleinzoon. De kinderen hebben vaker geschilderd en gaan moeiteloos aan de slag met het mengen van kleuren en het schilderen van hun vogel. Terwijl de kinderen al klaar zijn met hun schilderijen, neemt oma wat meer tijd voor haar nauwkeurige werk aan de eend. Maar geen probleem, want de kinderen springen met plezier bij en schilderen de achtergrond van de eend. Zo hebben ze samen een fantastisch schilderij gemaakt waar oma ontzettend blij mee is. Wat een geweldige herinnering aan deze bijzondere verjaardag!

Een groep jongeren die schilderijen voor hun gezicht houden

Feestelijke verjaardag voor jonge dames


Een groepje van zes meisjes in de leeftijd van 9 en 10 jaar heeft zich aangemeld voor een verjaardagsworkshop. Ze zijn dolenthousiast om wilde dieren te schilderen op canvas. We voorzien hen van afbeeldingen van diverse wilde dieren, zodat elk meisje haar favoriete dier kan kiezen. Voordat ze aan de slag gaan, bestuderen ze eerst aandachtig hoe hun gekozen dier eruitziet en hoe ze het op het canvas kunnen vereeuwigen.


In de schilderstudio staan de schildersezels en paletten al klaar. De meiden mogen zelf hun favoriete penselen selecteren voordat ze beginnen met schilderen. Met slechts de kleuren rood, blauw, geel, een vleugje wit, en hun creativiteit, weten ze prachtige natuurlijke tinten zoals bruin en groen te mengen.


Wanneer de tijd begint te dringen, helpen we hen met het professioneelcreëren van de achtergrond met grote kwasten en sponsjes. Nadat ze hun handtekening en de datum hebben toegevoegd, mogen ze hun kunstwerk trots mee naar huis nemen.
De workshop is een kleurrijke ervaring voor deze enthousiaste jonge schilders.

Een collage van foto's met de woorden studio mist bovenaan

Kunsteducatie op de basisschool


Een prachtige octopus, een vis, bloemen en een boom vallen je meteen op, maar als je goed kijkt, ontdek je dat al deze objecten zijn gecreëerd met afbeeldingen van plastic materialen. Materialen die we dagelijks gebruiken, zoals een shampoofles, deksels van melkpakken en schaaltjes van vleeswaren. De leerlingen waren druk bezig met het knippen van alles uit de supermarktfolders, er was veel plastic te vinden in die folders.


Afronding schildercursus gevorderden


De laatste twee avonden van de schildercursus werken de deelnemers aan een kunstwerk waar ze zelf het onderwerp van bepalen. Twee spannende avonden omdat nu niet het schilderproces centraal staat maar het eindwerk: de cursisten willen zo dicht mogelijk bij het origineel komen dat ze meenemen op papier.
Wil je zien of het iedereen gelukt is, kijk bij de
eindwerken, daar staat het resultaat.

Een collage van kartonnen landschappen met de woorden studio mist bovenaan


Kunsteducatie op de basisschool


Voor Cultuurkust verzorg ik kunstlessen op basisscholen en bij deze school kan ik gebruik maken van een mooi, goed bevoorraad atelier
Ik heb het werken in lagen met karton uitgeprobeerd in mijn studio en om dat te maken vraag ik een ander denkproces van de leerlingen. Uit de stukken karton snijden ze een afbeelding en die plakken ze op het basiskarton. En daarboven op komt weer een nieuw afbeelding die kleiner is dan de vorige. De één pakt het eerder op dan de ander, maar uiteindelijk ontstaan er nieuwe landschappen, huizen en zelfs de zee krijgt een mooi plekje bij de leerlingen.



Weekendje Harderwijk


We krijgen een aanmelding voor een verjaardagsworkshop voor vier personen.
De dames willen hun jarenlange vriendschap vieren met een schilderworkshop met acrylverf op schilderdoek. De vriendschap is ontstaan op de middelbare school ontstaan en ondertussen wonen ze allemaal in een andere stad in Nederland, maar hebben ze vriendschap in stand kunnen houden. Een leuke aangelegenheid waar we graag een workshop voor samenstellen.
De vier deelnemers kiezen voor een landschappelijk thema en maken in dat landschap plek voor een symbolische weergave van de vriendschap waarbij iedereen een andere vorm kiest.
Het wordt een vrolijke middag met deze creatieve dames die met lef en enthousiasme hun opdracht mooi uitvoeren. Zie je de symbolische vriendschap terug in het schilderij?


Gipsworkshop


Voor de verjaardag van één van de dames wordt een verrassingsworkshop georganiseerd. Als thema kiezen de deelnemers voor vriendschap en het materiaal waar ze mee willen werken is gips. Vanuit een tekening beginnen ze met het aanbrengen van de gips, waarbij het aansmeren belangrijk is zodat het gips goed hecht aan de ondergrond. Daarna kan er geschilderd worden met acrylverf en ontstaat er een mooie symbool voor de vriendschap.


Verjaardag


Tijdens de workshop voor Sint Maarten ontdekte deze jarige job dat ze graag haar verjaardag wilde vieren bij Studio MiSt. Samen met haar vriendinnen komt ze naar de studio en maakt een kunstwerkje met haar favoriete onderwerp: Unicorn.
Het is een mooie feestje met veel kleuren en heel veel goede ideeën van de jonge kunstenaars die ze met veel plezier op hun kunstwerk schilderen en plakken.

Schildercursus


De dinsdagavondcursus van gevorderden heeft zich blijkbaar even vergist. Ze zijn aan het werk met portretten waar de donderdagavond iedere week met bloed, zweet en tranen productief aan het werk is. 
De portretten ontstaan vanuit een foto en zijn opgezet met penseel en bewerkt met palletmessen. Een karweitje waarbij de een zich beter thuisvoelt dan de ander.  Dat is de charme van de dinsdagavond: afwisselend oefenen de deelnemers de verschillende technieken en gereedschappen middels een varierend onderwerp.

GA!Harderwijk en Studio MiSt

GA! Harderwijk is ook actief op cultureel gebied. Wij sluiten graag aan bij de sport en cultuurwijzer van 2024.

We doen mee met GA!Harderwijk

Voor GA!Harderwijk hebben we drie korte cursussen samengesteld. Die kun je vanaf 14 februari boeken.

Kun je ons niet direct vinden? Zoek op de GA!Harderwijk website naar Studio MiSt en je ontdekt de knutselcursus voor de kinderen, de cursus drukken voor jongeren en de tekencursus voor tieners.

Geef je op, er is plek voor 8 deelnemers en kom knutselen, drukken of tekenen bij Studio MiSt.

Schildercursus


We zijn weer begonnen met schilderen, en hebben een makkelijke opdracht om van start te gaan. Met de drie kleuren magenta, yellow en cyaan maken de cursisten alle kleuren voor hun kunstwerk.

Gisteravond op een bijeenkomst bij Veluviua heb ik nog deelgenomen aan een leuk gesprek over de leeftijden van de deelnemers, want die weet ik vaak niet. Is mijn groep wel divers genoeg?
Voor GA!Harderwijk (daar doen we dit jaar aan mee) heb ik de lessen ingedeeld in leeftijdsgroepen. Ik ben benieuwd hoeveel jongeren zich komen aanmelden.


Beeldende les op school


 Er ligt allemaal materiaal klaar voor de leerlingen om aan de slag te gaan. Vandaag ontwerpen ze hun eigen auto. Ze beginnen met een stukje karton waaraan de wielen bevestigd kunnen worden. Het toepassen van de techniek gaat de één makkelijker af dan de ander, maar opvallend is dat het vormgeven van de auto bij velen de prioriteit heeft met de focus op het interieur.


Beeldende les op de basisschool


In het Van Abbe museum in Eindhoven hebben we ontdekt hoe je schilderijen en kunstwerken toegankelijk kunt maken voor blinden en slechtzienden.

Vandaag vraag ik de groep om uit te zoeken hoe ze de kunstwerken van de groep 'De Stijl' toegankelijk kunnen maken voor deze groep. Ze maken een voelschilderij, waarin bij één groep ook de kleuren van de vlakken gevoeld kunnen worden. Een experiment waarin iedere groep een andere oplossing verzint.

Als ze klaar zijn voelen ze zelf, met blinddoek, of ze de kunstwerken kunnen herkennen.


  • schilderworkshop op 1 doek met kwasten van anderhalve meter

    Titel dia

    Samen schilderen op één doek

    Knop
  • Workshop met olieverf bij Schilderstudio MiSt in Harderwijk

    Titel dia

    De winterworkshop


    Knop
  • schildercursus bij Studio MiSt in Harderwijk

    Titel dia

    Basisschildercursus

    Knop

Winterworkshop en Bassischildercursus


In november zijn de schildercursussen afgerond en is de schilderstudio in december alleen nog open voor privéworkshops.

We hebben in de afgelopen week workshops gegeven voor een schilderij met een grote groep op één doek en een winterschilderij met olieverf en een prachtige leeuw als inhaalopdracht voor de gevorderde cursus. Wil je zelf nog een schildermoment vastleggen met je gezin, familie of vrienden. Informeer ons via de contactpagina en geef de gewenste datum en tijd door. Wij reageren binnen 24 uur op je aanvraag.



workshop schilderen op één doek in Harderwijk

Schilderworkshop schilderen op 1 doek


De initiatiefnemer willen hun trouwdag op een bijzondere manier vieren met het hele gezin èn een leuke, liefst mooie, herinnering aan deze dag overhouden. Ze boeken de workshop schilderen op één doek met de mededeling dat niemand echt kan schilderen. Oei, dat is een uitdaging.

De deelnemers hebben een band met Harderwijk en het nieuwe land. Dat bepaalt het onderwerp: de skyline van Harderijk, gezien vanaf de polder.

Nu nog even de goede insteek: een uitnodigende introductie en een uitdagende opstelling in de schilderstudio. Iedereen kan direct aan het werk.  En onder overleg, opmerkingen en aanwijzingen beginnen de deelnemers de eerste strepen te zetten.

Dit is het startsein voor de kunstenaars en het schilderij krijgt steeds meer vorm.

Het schilderij is klaar en het gaat met trots mee naar huis, om daar een plekje te krijgen.


Schilderworkshop boeken

Ben je zelf nog op zoek naar een workshop waarin iedereen mee kan doen?
Dit is zeker een leuke uitdaging voor gezinnen, familie, collega's, vrienden, teams.

Workshops bij Studio MiSt

Schilderworkshop


Vier jonge dames uit Nijmegen willen een schilderij maken van een stukje van Nederland. Ze hebben al heel lang niet meer geschilderd maar gezien het enthousiasme bij de workshop ben ik benieuwd of ze verder gaan met deze hobby.


Heb jij interesse in een workshop schilderen? Met acryl- of olieverf?
Kijk bij de workshops. Er staat er vast eentje voor je bij.

Workshops bij Studio MiSt


Collage maken op de basisschool


De leerlingen weten dat beelden op het internet gemanipuleerd worden, bewerkt. Vandaag gaan ze er zelf mee aan de slag. Ze kiezen een onderwerp dat ze willen uitbeelden en zoeken daar illustratiemateriaal bij. Ze knippen foto's uit kranten en tijdschriften en maken er een collage van.



Lampions maken


Bij de jaarlijkse traditie met Sint Maarten is het een vrolijke boel. Alle kinderen nemen de tijd om een mooi ontwerp te maken van de lampion. Als het ontwerp klaar is moet het nog een lampion worden en daar zijn nog wel wat handelingen voor nodig. Maar met de hulp van een grote zus en de moeders lukt het om iedereen op tijd naar huis te laten gaan met een werkende lampion. Volgend jaar doen we het weer!

Laatste avond met model


Het is de laatste avond dat de cursisten worden uitgedaagd een model na te schilderen. Ze hebben 7 lessen gevolgd met een 'live' model en het schilderen van 3D naar het platte vlak is nog een hele klus gebleken. Volgende week zullen ze hun eigen 'model'  meenemen, op papier wel te verstaan, anders wordt het wel heel druk in de studio.


Ook interesse om portret te leren tekenen en schilderen?
Geef je op voor deze schildercursus die voor januari in de planning staat.

beeldende lessen op de basisschool

Knikkeren in de klas


De leerlingen van deze klas weten heel goed hoe ze een knikkerbak kunnen maken. Ze kijken hoe het voorbeeld knikkerspel in elkaar is gezet en gaan snel aan het werk met hun eigen ontwerp. Ze maken een parcours, maken tunnels en plaatsen objecten waar de knikker om heen moet rollen. Er komt een start en een finish en er worden punten verdeeld.

De leerlingen werken enthousiast aan dit project en als ze klaar zijn en hun werkplek hebben opgeruimd pakken ze de knikker om te zien of het spel werkt.

Oei, hier en daar nog even een stukje papier en wat lijm, maar dan rolt de knikker door de bak en kan de puntentelling beginnen.


Ook interesse in deze les? Voor een kinderfeest of bij jou in de klas?
Neem contact met ons op voor informatie.


Iedere avond een ander model


We hebben al eerder bij Studio MiSt een schildercursus georganiseerd rondom portretten, maar nog niet een serie portretlessen met een 'live' model. Dit jaar is het gelukt om iedere avond een ander model te schilderen of te tekenen, helemaal top! Een 3D model vertalen naar een plat vlak waarin je zelf de compositie bepaalt van je kunstwerk vraagt weer hele andere vaardigheden en talenten van de deelnemers.


Ook interesse om te leren schilderen?
Geef je op voor een schildercursus. In januari starten we met een nieuwe sessie.

Informatie schildercursus

Kunstles uit de methode Laat maar zien


Vorige week ben ik met een kunstwerk van één van mijn cursisten naar school geweest. Het schilderij van een egel heeft de leerlingen al snel in hun greep. Ze snappen dat de egel het koud heeft en dat een warm plekje nodig is.


De egel op het schilderij heeft een mooi plekje, een holletje. De leerlingen worden uitgenodigd om met blaadjes een dekentje te maken voor hun eigen egeltje.

De groep heeft vorige week de blaadjes geschilderd, nu gaan ze de blaadjes uitknippen en opplakken als een dekbedje.
Een groepsopdracht die voor de jonge leerlingen is nog best moeilijk, maar het lukt.

En als het gezichtje van de egel boven het dekbedje uitsteekt is de groep tevreden.

Er ontstaan nieuwe egeltjes en één egeltje heeft zelfs de pootjes over het dekbedje uitgestrekt. Zo koud is het immers nog niet.

Portret tekenen met oliepastels

Het tekenen van een portret lukt de donderdaggroep steeds beter.

Gisteravond hebben ze de tekeningen gemaakt op gekleurd papier.

Dat geeft vrijheid tijdens het werken, geen eng wit papiertje, maar vraagt tevens andere kleurkeuzes. Het blijft een spannend karweitje, maar vordert gestaag.






Tekenles met oliepastels

De oliepastels zijn er in verschillende kleuren en ik geef de opdracht om het stilleven met verschillende krijtjes neer te zetten. Niet te lang wachten en op tijd een ander kleurtje pakken, zodat een glas, een klok of een bloem als vanzelf bestaat uit meerdere tinten. Pas van dichtbij zie je hoe mooi het is uitgevoerd.





Tekenles met stiften

Een nieuwe les met potlood en stiften. De leerlingen mogen een fantasievoertuig verzinnen waarmee ze kunnen varen, rijden en vliegen.
Waar zit de piloot, hoeveel mensen kunnen er met je mee en waar zit de aandrijving, de motor.

Er ontstaan verrassende exemplaren met vleugels, propellers, wielen en in de vorm van een banaan, hamburger, schoen en komkommer. En die laatste, die kan ook lopen.

Bijna iedereen is aan het eind van de les klaar met z'n fantasie voertuig. En dat is maar goed ook, want volgende week gaan we er mee verder.



een afdruk maken met je eigen kunstwerk is best spannend

Kunstlessen op de basisschool


De samenwerking met de docent levert extra mooie kunstlessen op.

Groep 3 leert afdrukken te maken met geplakte insecten van reliëfmateriaal.

De bovenbouwgroep bouwt met allerlei materialen aan een scene met de leerlingen in de hoofdrol. Ze staan niet, maar liggen en brengen ‘vreemde’ taferelen tot leven.

De middenbouw maakt een nest van takken en bladeren. Een moeilijk karweitje maar tevens een flinke boost voor de inventiviteit van de leerlingen.

een fantasiehuis schilderen met de kleuren magenta, cyaan en yellow

Mengen met drie kleuren


De tweede avond is een avond waarin de deelnemers natuurlijke kleuren leren mengen en dat gaat heel voorspoedig. Met de minste moeite ontstaan er verschillende tinten groen en bruin en geven de deelnemers vorm aan hun woning in de natuur.

Ter inspiratie zijn er verschillende buitenplekken geselecteerd waaruit de cursisten kunnen kiezen als begin van hun droomplek. De variatie is groot, zowel in beeld als in aanpak.




insectenkopjes schilderen voor de middenbouw op de basisschool

Insecten schilderen


De lenzen van de fotocamera's maken het mogelijk om steeds kleinere objecten scherp te fotograferen en vervolgens uit te vergroten. Dit levert heel verrassende plaatjes op van bijvoorbeeld de insecten om ons heen. Prachtige foto's van vliegen en spinnen leveren nieuwe beelden op die ik tot voor kort nog niet kende en daar zie ik een mooi onderwerp in voor de leerlingen.

De plaatjes van de insectenkoppen brengt veel reacties en over de combinatie van het insect met zijn kop moeten we nog wel even nadenken, ik ook, maar als die is gemaakt begint de groep aan het schilderen van de kop van de insecten.

De leerlingen kiezen zelf welke kop ze willen schilderen en krijgen verf in de kleuren rood, blauw, geel en wit. Ze mengen alle kleuren, zelfs de bruine en bijna zwart kleuren.




lange schaduwen in de herfst schilderen

Lessen ontwerpen


De nieuwe cursussen gaan van start en dat betekent dat ik mijn nieuwe lessen mag gaan toepassen. De eerste les voor de gevorderden gaat over de lichtinval in de herfst, de lange schaduwen die ontstaan door de stand van de aarde ten opzichte van de zon.

Ik doe een beroep op de herinnering en laat de deelnemers uit het hoofd aan de slag gaan met een landschap met bomen.

Ze ontdekken dat ze veel informatie over bomen paraat hebben in hun eigen geheugenarchief, en dat levert mooie schilderijen op.



een toren van papier maken tijdens de kunstles

Samenwerken met docenten van de basisschool


Mijn nieuwe uitdaging is om samen met docenten van de basisschool een kunst- en cultuurmethode uit te proberen en toe te passen. De eerste les kan ik zelf kiezen en de leerkracht volgt de les en bij de tweede les zijn de rollen omgedraaid: de leerkracht geeft les en ik kijk rond.

Dat de school investeert in kunst en cultuurlessen waardeer ik ten zeerste en ik snap dat het aanschaffen van een methode de docenten handvatten geeft om te komen tot een informatieve en creatieve les.
Bij de les 'het bouwen van een toren' legt de leerkracht een mooie verbinding tussen de torens die de kinderen kennen en de torens van de kunstmethode. De kinderen zijn direct enthousiast en beginnen zeer fanatiek aan het maken van hun eigen toren.




een paard dat gemaakt is door een meisje van 8 jaar tijdens de schildercursus voor kinderen

We gaan weer beginnen met de schildercursussen

Je zou het bijna vergeten, maar schilderen is een activiteit die voor zowel ouderen als jongeren een mooie ervaring is. Je leert er beter door kijken, je leert vormen te onderscheiden en en je leert hoe je dit op papier kunt zetten.  Op jouw manier en met jouw stijl en inzichten.

Zin om je techniek daarin te verbreden? Geef je op voor schildercursus voor gevorderden op dinsdagavond.


Ben je tussen de 8 en 12 jaar? Op woensdagmiddag 30 augustus is er een schildercursus speciaal voor kinderen.

drie paddestoelen geschilderd tijdens de schildercursus

Vrolijk kinderfeest met de unicorn

Ze staan te popelen om te beginnen en nemen direct plaats achter de schilderezels. Voor de ondergrond heb ik een groot formaat gekozen zodat ze met grote streken kunnen beginnen. De kleuren waarmee de jongeren schilderen zijn rood, blauw, geel en wit. De paletten liggen klaar, de penselen worden uitgedeeld en de deksels met sponsjes liggen klaar en natuurlijk glinsterende materialen om de wereld van de eenhoorn zo goed mogelijk weer te geven.

een kinderverjaardag met de unicorn in de hoofdrol
  • schilderles voor kinderen

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • schildercursus voor kinderen

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • schilderen voor kinderen

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • tekenles voor kinderen

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Teken- en schildercursus voor kinderen

We zijn weer begonnen met de schilder- en tekencursus voor de kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Tijdens de schilderles leren de kinderen kleuren mengen en vlakken en lijnen opzetten. Ze leren vormen te herkennen en na te maken, die ze vervolgens in  hun fantasiebeeld kunnen gebruiken. Vooral het lef om te tekenen en de energie om een eigen tekening of schilderij maken willen we bevorderen. Als de jonge kunstenaar aan het werk is, vertellen ze veel over wat ze gaan doen, welke kleur ze gaan gebruiken en waarom de volgorde die ze schilderen zo belangrijk is.
Het gaat tegenwoordig vaak over verhalen vertellen en jonge kunstenaars zijn er zeer bedreven in. Maak jij er tijd voor vrij om te luisteren naar het verhaal van de kindertekening?


Heb je tijd en zin om mee te doen? Meer informatie vind je hier.
Of geef je op, we starten op woensdag 30 augustus

tekenles in augustus

Nieuwe tekencursus in augustus

De deelnemers van de tekencursus zijn toe aan hun laatste opdracht. Aankomende woensdag nemen ze eigen materiaal mee dat ze willen tekenen op een groot vel papier. Ze kunnen de materialen kiezen waarmee ze kennis gemaakt hebben tijdens deze zeswekelijkse tekencursus.
De reacties zijn heel verschillend. Waar de één helemaal enthousiast is over het gebruik van houtskool, begint de ander juist over de vlekken die dit materiaal op je tekening maakt. Oostindische inkt heeft in deze groep geen bijval gekregen, terwijl in de nieuwe cursus dit materiaal juist goed ontvangen wordt.

Het combineren van de materialen dat we in de voor laatste les hebben uitgeprobeerd, heeft ook voor wat verwarring gezorgd. Want niet alleen het materiaal bepaalt de manier van tekenen, ook de tekenaar zelf oefent grote invloed uit op het materiaal\Op 28 augustus 2023 maak je kennis met vijf verschillende soorten tekenmateriaal. Bij ieder materiaal hebben we een originele opdracht ontworpen waardoor je de toegevoegde waarde van het materiaal snel eigen wordt. Het is een mooie opstapcursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen in je tekenkunst en zo meer tijd vrij te maken voor persoonlijke schetsen en illustraties. Een leuke trend is het vastleggen van een reisverslag in de vakantie, met tickets en foto's. Na deze tekencursus kun je je bullet journal mooi aanvullen met eigen, korte schetsen, letters en pictogrammen.


Krijg je ook zin om mee te doen en wil je ontdekken waar jouw tekentalenten liggen?
In augustus, direct na de zomervakantie, gaan we opnieuw beginnen op maandagavond met zes tekenlessen.


Geef je op of kijk hier voor meer informatie.

Aanmelden tekencursus
logo ontwerpen

Workshop op de basisschool


De leerlingen werken in tweetallen aan een product- of bedrijfsnaam en maken met de naam een logo voor hun product.




Heb jij interesse in een schilder- en tekenworkshop voor jouw groep?
Neem contact op via de
email of het contactformulier, om te ontdekken hoe Studio MiSt je les kan aanvullen, vormgeven of verzorgen.

amsterdamse gracht tekenen

Tekenles met posca stiften

Vandaag moeten de tekenaars van de tekencursus een tekening groots opzetten. En het verrassende is niet alleen het grote vel, maar ook de stift met dikke punt. Er valt weinig te verdoezelen en te schetsen. De lijnen die de tekenaars op het papier zetten blijven zichtbaar en zijn toonaangevend.

Na enige strubbeling begint de groep aan het spektakel en langzamerhand komt iedereen in het verhaal van de gracht en ontstaan er herkenbare beelden op het papier.



Wil jij ook tekenen en ben je op zoek naar een tekencursus?
Klik hier voor meer informatie of geef je direct op.



Aanmelden tekencursus
workshop-Sprinkhaan-beschilderen

Workshop op de basisschool

De sprinkhaan blijft een mooi insect om te beschilderen. Het vouwen van het insect is altijd weer een hele klus en ik heb dit keer een vouwbeen gebruikt. Dat is toch wel een uitvinding bij deze japanse vouwkunst.
De leerlingen maken kennis met kunstenaars en ontdekken het kleurgebruik, de vormen en de manier van schilderen.

Het verdelen van de verf, de sprinkhaan, penselen, water en de doekjes gebeurt vlot dankzij de hulp van de kinderen zelf. Er verschijnen mooi gekleurde sprinkhanen.


Heb jij interesse in een schilderworkshop met sprinkhanen voor jouw groep?
Neem contact op via de
email of het contactformulier, dan kunnen we zien of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

Tekenles

Deze deelnemers willen naast het schilderen ook graag leren tekenen. Met andere materialen, potlood en houtskool gaan ze de eerste les aan het werk. Wat nieuw is, is dat er een stukje theorie aan vooraf gaat. Aan de hand van een kubus en een cilinder laat ik een vorm van tekenen zien die we in deze cursus verder gaan onderzoeken.

Dit levert veel denkwerk op, maar gaandeweg gaat deze vorm steun bieden aan hun tekenvaardigheden en ze zitten op tekenles! Iets nieuws leren en kunnen toepassen, dat is belangrijke stof voor deze tekenles.


Wil jij ook een inspannende tekenles, met plek voor inleving, humor en ontspanning?
Donderdag 11 mei begint de nieuwe
tekencyclus van 6 avonden. Schrijf je hier in.

  • schilderworkshop_teambuilding

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • schilderles

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Schilderworkshop_groep

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Workshop schilderen Teambuilding

Van te voren krijg ik als thema 'kleurrijke wagens'. Maar als ze binnenkomen zijn ze zo onder de indruk van de windmolens, die ze gepasseerd zijn op weg hier naar toe, dat die ook op het schilderdoek terecht moeten komen. Het mengen van de kleuren is geen enkel probleem, ze fabriceren zelf de verf voor auto's in alle kleuren.

Middels teamoverleg komen ze al snel tot een manier van schilderen, het pointillisme, en over het onderwerp zelf wordt veel gecommuniceerd. Het samenbrengen van de twee thema's, windmolen en auto, zorgt even voor onrust, maar ook dit lost zich op en er ontstaat een mooi schilderij. Gesigneerd door alle kunstenaars, waarbij de één wat prominenter haar aandeel toont en de ander zich een beetje verstopt in het kunstwerk. Een mooi resultaat van een vruchtbare samenwerking.


Zoek jij een schilderworkshop voor je team? Kijk bij de workshops.

  • schilderles

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Schildercursus afgerond

De schildercursus voor de gevorderden is afgerond en de schilderijen pronken op de website bij de eindwerken. De diversiteit tussen de onderwerpen is altijd weer groot en dat kan ook niet anders, want iedereen heeft z'n eigen interesse en dat bepaalt uiteindelijk het eindthema.

De diversiteit binnen het schilderproces, de manier van aanpak, de lijnvoering en kleurkeuzes, zijn enorm gevarieerd. Dat maakt de begeleiding iedere keer weer interessant en een uitdaging voor mezelf.
Klik hier voor de eindwerken van de beginners en gevorderde groep.


Wil jij ook een ontspannen schildercursus, met plek voor inleving, humor en ontspanning? Kijk bij schilderlessen. Er zit vast een leuke uitdaging voor je bij.


Privé workshop schilderen

Twee dames komen een landschap schilderen met olieverf bij Studio MISt. Het blijkt een verjaardagscadeau voor de kleindochter van haar oma en daar werk ik graag aan mee. De olieverf die we gebruiken is watervermengbaar en gedraagt zich verder als gewone olieverf. Het heeft een lange droogtijd, waardoor je lang kunt werken op je schilderij maar je wel moet letten dat je niet alles weg wilt schilderen. Twee heel verschillende kunstwerken op een schilderdoek van 40 x 50 cm gaan mee naar Dronten toe. Een mooie workshop voor twee, nu beetje 'ervaren', kunstschilders.

 

Wil jij ook een privéworkshop voor twee personen, met olieverf, temperaverf of acryl? Kijk bij de workshops voor de mogelijkheden.

Afronding schilderles

Voor de laatste twee avonden duiken de deelnemers in hun eigen archief en nemen het onderwerp mee wat ze willen schilderen op papier of schilderdoek. Het is altijd weer spannend wat ze hebben meegenomen en hoe ze dit willen schilderen.
Zowel de gevorderde groep als de beginnersgroep hebben de eerste streken geschilderd maar zoals je wel kunt zien, er moet nog hard worden gewerkt om dit tot een kunstwerk te maken. Dinsdag en woensdag gaan ze ermee aan het werk en dan wordt het eindwerk op de expositie van 31 maart tentoongesteld. Een leuke afronding van een mooie serie lessen met een nieuwsgierige leergierige groep.


Wil jij ook een ontspannen schildercursus, met plek voor inleving, humor en ontspanning? Kijk bij schildercursussen. Er zit vast een leuke uitdaging voor je bij.

Privé workshop schilderen

Twee gasten die samen een weekend uit zijn in in Harderwijk willen een schilderworkshop en komen bij Studio MiSt terecht. We bespreken van te voren samen het onderwerp, de grootte van het doek, de tijd die ze willen besteden en de verfsoort. En ze geven aan sinds hun schooltijd niet meer te hebben geschilderd. Een echte uitdaging en kijk eens hoe mooi ze zit hebben uitgevoerd. Klasse!


Wil jij ook een privéworkshop voor twee personen, met olieverf, temperaverf of acryl? Kijk bij de workshops voor de mogelijkheden.


Tekencursus bij Studio MiSt

In april starten we met een tekencursus op de woensdagavond. We tekenen onder andere met houtskool, ecoline, oliepastel en poscastiften. Wil je beter leren tekenen, dan is deze korte cursus, totaal 6 avonden, iets voor jou.

Kijk voor meer informatie onder de knop schildercursussen of geef je direct op voor 6 creatieve en leerzame avonden.
Klik hier voor informatie.



Aanmelden tekencursus

De basis schilderlessen bij Studio MiSt

Het is nog niet voorjaar maar we kijken er al wel naar uit. Om dit gevoel alvast een beetje in gang te zetten, schilderen we op woensdagavond dit mooie bloempje. Een bakje op de tafel zorgt ervoor dat de deelnemers goed kijken hoe het bolletje eruit ziet.

De schilderles bij Studio MiSt

Voor vanavond staan de paarden van de schilder Toulouse Lautrec model voor het schilderij van de deelnemers. De paarden staan niet stil en ze hebben nog niet een paard als onderwerp gehad, maar als ze eenmaal van start zijn, lukt het prima.

Workschop schilderen tulpen

Zaterdag 21 januari is de tulp het onderwerp voor een workshop. De tulp is nooit door Vincent van Gogh geschilderd omdat de tulp in zijn tijd alleen gekocht kon worden door de allerrijksten. Van Gogh schijnt zelfs een afkeer aan tulpen te hebben gehad , vanwege de associatie met hebzucht. De tulpenbol waren in de 17e eeuw een betaalmiddel. (bij Zapp, Welkom in de Gouden Eeuw) leggen ze dit haarfijn uit.De tulpen staan te pronken in de studio en vier dames gaan de uitdaging aan om de tulpen in acrylverf vast te leggen.

We starten met het opzetten van de achtergrond en daarna gaat een ieder z'n eigen weg wat mooie unieke kunstwerken oplevert. Met schilderen leg je iets vast, dit keer de tulpen en tegelijkertijd brengt het iets in beweging. Door te kijken en te schilderen ontdek je steeds meer en dat maakt je nieuwsgierig naar wat je nog meer kunt maken. Wie weet komen ze allemaal terug voor de narcis of voor de zonnebloem.


Zaterdag 21 januari is de Nationale Tulpendag en tonen Nederlandse tulpenkwekers in speciaal aangelegde pluktuinen de verschillende soorten tulpen. Het is dit jaar de 10e editie en het is verplaatst naar het Museumplein in Amsterdam. Zo zorgen de tulpenkwekers voor een kleurrijke start van het seizoen.

Ben je geïnteresseerd in deze bijzondere bloem? Wil je de mooie, gesloten vorm op schilderdoek zetten? Kom dan op zaterdag 21 januari naar Studio MiSt en creëer je eigen tulp(en).

samenschilderenop1doek


Workshop schilderen op één doek

Het uitvoeren en ontwikkelen van workshops is heel leuk om te doen. Dit heb ik al een paar keer mogen ervaren in samenwerking met mijn gezin, maar dit keer wilde ik het met een 'vreemde' doen.

Met het schilderdoek op de grond en penselen van anderhalve meter gaan we van start. We maken een afspraak: ik begin met het riff en Marleen begint met de lucht.
Het uiteindelijke resultaat van het Riff in Elburg zie je hiernaast.
Wil je deze vorm van schilderen ook ervaren?


Workshop: Samen op één doek schilderen

Geef aan met hoeveel mensen je wil komen schilderen en wij kijken hoe groot het doek moet zijn om iedereen mee te kunnen laten doen.


Workshop schilderen op één doek.




Afsluiting schilderles gevorderden

Vandaag gaan de cursisten verder met het kunstwerk dat ze vorige week zijn begonnen. Een kunstwerk waarvan ze zelf het onderwerp en de toegepaste techniek bepalen.
De afronding toont de vaardigheden die de leerlingen hebben opgedaan en de eerste avond laat al een grote flexibiliteit zien in het opstarten van het schilderij, dus dat belooft veel goeds.

Natuurlijk hoop ik dat iedereen bij de volgende cursus zich weer in gaat schrijven: dan staan beweging en stilstand in de hoofdrol. Hoe of wat? Daar heb ik gelukkig nog twee maanden tijd voor om inspiratie op te doen en dat gaat zeker weer lukken.

schilderen op één doek

Groepsworkshop op één doek


Voor de verjaardag van deze dame wordt de hele familie uitgenodigd om mee te werken aan een schilderij voor de kale muur in haar huis.

De jarige job wil haar hobby's in het schilderij terug zien: het zwembad, het Hollandse landschap en de Hollandse luchten en een persoonlijk iets van de deelnemers. Dit is een mooie uitdaging voor Studio MiSt.


Het begint met het ontwerpen van een concept waarin de 19 deelnemers samen werken aan één schilderij. Het wordt een groot doek waarop meerdere familieleden tegelijk aan het werk kunnen. 

Tijdens de workshop is het voor de deelnemers een hele prestatie om samen en in onderling overleg te komen tot een nieuw schilderij. Er is ruimte voor de verschillende manieren om het project aan te pakken en het resultaat is een mooi persoonlijk schilderij. We hopen binnenkort een foto te ontvangen van het schilderij in huis.



Ben jij binnenkort de organisator van een familie uitje, workshop voor teambuilding of reünie? 

Neem contact op voor de mogelijkheden bij Studio MiSt of kijk verder bij de Workshop schilderen op één doek: klik op de foto.





StudieNieuws Harderwijk, 22 april 2022


Presentatie Artgame

Via een film bied ik de Artgame aan, aan mijn docenten die deze beoordelen en van feedback voorzien. Ik heb ondertussen veel veranderingen doorgevoerd, vooral voor meer samenhang in de game, en dat levert het volgende plaatje op.

Eindopdracht HKU - Art Game

HKU Individueel Traject Ludodidactiek

Dit is een onderdeel van de Master Educatie aan de HKU. Onderwijs en leergedrag ontwerpen op basis van gameprincipes. De principes richten zich op de mens, het leergedrag en de leerervaring van de mens.


Wat houdt dat in?

De les is op masterniveau. In een groep. Met je eigen leerdoelen. Het gehele traject duurt in principe één semester. Tijdens dit traject leer je werken met ontwerpinstrumenten en modellen van Ludodidactiek. Ook maak je kennis met relevante literatuur en werk je aan je eigen prototypes. Deze prototypes test en verbeter je tijdens het traject een aantal keer met je eigen doelgroep. Aan het einde van het traject heb je een eigen ontwerp. Een ontwerp dat aantoonbaar werkt.


Creatieve transformatie is onderdeel van de HKU en ik blijf welkom op de playground op vrijdags voor het uittesten van een nieuwe game of variaties op de huidige game. Super!


Ludodidactiek op de HKU gehaald!
Share by: